Orjinal Adı: Eugenia caryophyllata (ya da Syzygium aromaticum) Mersingiller familyasındandır. Anayurdu Endonezya'daki, adı yerli dilinde baharat anlamına gelen Moluk takımadalarıdır. Günümüzde daha çok Afrika kıtasının doğusundaki Zengibar ile Hint Okyanusundaki diğer adalarda yetiştirilmektedir İklimi uygun olmadığından ülkemizde yetişmeyen karanfil ağacı, 10-20 m'ye kadar boylanabilen ve kışın yapraklarını dökmeyen duyarlı bir bitkidir. Dünyanın en eski baharatlarından bir tanesi olan karanfili bilimsel olarak incelediğimizde tüm mevsimler boyunca yeşil kalan bir ağaçtan elde edilen bir baharat olduğunu görürüz. Karanfil ağacının çiçek tomurcuklarından elde edilen baharat, odunumsu, siyah renkli ve güzel kokuludur. Ancak karanfilin insanlık tarihinde özel bir yeri olduğunu şu şekilde açıklayabiliriz: Milattan önce 3. yüzyılda Çin imparatorları ve aristokrasisi, bütün ziyaretçilerine ağız kokuları için karanfil ikram etmeden görüşmezlerdi. Eski Romalılar'da karanfili baharat olarak kullanıyorlardı. Romalı Plinus'un, 'Bir yıl geçmiyor ki, Hindistan, Roma İmparatorluğunu 50 milyon sesterce kurutuyor' sözünü İlk ve Ortaçağ Batı Uygarlıklarında karanfilin yüksek fiyatına kanıt olarak gösterebiliriz. 17. ve 18. yüzyıl İngiltere'sinde karanfil, yüksek fiyatı sebebiyle altın ile eşdeğerdi. Yemeklere tat veren, çayları kokusuyla güzelleştiren karanfilin faydaları nelerdir? Diş ağrılarını yok eder; Dişinizin üzerinde tutarak diş ağrılarının giderilmesine yardımcı olabilirsiniz. Mide bulantılarını sonlandırır; Karanfil tozunu bal ile karıştırıp yerseniz özellikle sabah gerçekleşen mide bulantılarını da gidermiş olursunuz. Özellikle sahurda ve iftarda tüketirseniz yaşanan ağız kokularını ortadan kaldırır; Ağız kokularının da giderilmesine yardımcı olur. Yoğun aroması nedeniyle kötü kokuları giderir. Öksürüğü keser; Özellikle kendinizi kötü hissettiğinizde ve öksürecek gibi hissettiğinizde karanfili ağzınızda tutarak ve hafifçe çiğneyerek öksürüğünüzü ortadan kaldırabilirsiniz. Şişkinlik ve ödemi atar; Karanfil çayı içtiğinizde ya da çayınıza karanfil kattığınızda toksinlerden arındırma özelliği nedeniyle şişkinlikleri ortadan kaldırır, ödemi yok eder. Soğuk algınlığına iyi gelir; Tıpkı öksürük krizlerini gidermesinde olduğu gibi gribal enfeksiyonlar ve soğuk algınlıklarına karşı da iyi gelir. İki damla karanfil yağı ile bir tatlı kaşığı balı karıştırıp yerseniz daha kısa sürede iyileşirsiniz Kokusuyla sizi rahatlatır; Sinirli olduğunuz ya da kendinizi yorgun hissettiğiniz zamanlarda karanfil koklamak sinirlerinizi rahatlatacağı için yorgunluk belirtilerini ortadan kaldırır. Cildinizi gençleştirir; Karanfil yağı ile hazırlayacağınız karışımlar cildinizi güçlendirir ve gençleştirir. Ancak dikkat edilmesi gereken çok önemli bir nokta vardır. O da karanfil yağı doğrudan yani seyreltilmeden deriye uygulanmamalıdır. Aksi halde ciltte tahrişe, yanmalara ve alerjilere neden olabilir. Karanfil Yağının Faydaları Nelerdir? Parfüm Esansı Olarak; Birçok parfüm üreten firma baharatlı koku oluştururken karanfil yağından kullanırlar. Enfeksiyonlara Doğal Çözüm; Antiseptik olarak kullanılan yağ, böcek sokmaları, yara, uyuz, mantar ve isilik sorunlarında doğal bir tedavi yöntemi. Fakat cildiniz hassas ise keskin olan karanfil yağını seyrelterek kullanınız Karanfil Yağının Saça Faydaları; Birçok saç bakımı için karanfil yağından faydalanılmaktadır. Saçların beslenmesini sağlayan karanfil yağı kuruluktan dolayı kırılan saçları da onarmaktadır. Karanfil yağını saç diplerine zeytinyağı ile incelterek uygulayın ve yarım saat süresince bekletip durulayın. Haftada 1 kere uygulanabilir. Depresyon ve Uykusuzluğu Yararı; Bitkisel uçucu yağ olan karanfil yağı hem stresi azaltır hem de afrodizyak etkisi bulunur. Dikkat dağılmalarına, uyku düzensizliklerine ve stresin azaltılmasında başarı sağlayan karanfil yağını yeterli miktarda kullanmak önemlidir. Karanfil Yağının Baş Ağrılarına Yararı; Tuz ile karıştırarak ağrıyan baş bölgesi ovulduğunda ağrının hafiflediğini göreceksiniz. Vücuda verdiği serinlikle rahatlama sağlanmasına yarayan karanfil yağından 1 – 2 damla sürmek yeterlidir.