Acıbadem Üniversitesi Tıp Fakültesi Kardiyoloji Anabilim Dalı Öğretim Üyesi ve Acıbadem Üniversitesi Atakent Hastanesi Kardiyoloji Uzmanı Doç. Dr. Ahmet Karabulut, ilacın yanı sıra kolesterolü düşürmede bazı besinlerin de katkı sağlayacağını belirtiyor. Doç. Dr. Karabulut, 5-12 Nisan Kalp Sağlığı Haftası kapsamında kolesterol düşmanı 10 besini anlattı. İşte o besinler... 1- Keten tohumu faydalı ama dikkat! Kolesterol tedavisinde en sık kullanılan bitkilerden biri. Lif açısından zengin ve antioksidan özelliğe sahip. İki ay boyunca günlük 1 yemek kaşığı öğütülmüş keten tohumu tüketimi kolesterol değerlerinde düşüş sağlıyor. Ayrıca kilo verme ve bağırsak hareketlerinin düzene girmesine de katkısı var. Ancak aman dikkat! Tedavi amaçlı keten tohumu kullanımı ile ilgili önerilen süre 2-3 ay arası. Ayrıca östrojen benzeri etki gösterebildiğinden özellikle meme ve yumurtalık kanserinde ve hamilelikte tüketimi önerilmiyor. 2- Günde 2-3 fincan alıç çayı Tam bir kalp damar dostu olan alıç C vitamini açısından da zengin bir bitki. Özellikle kötü kolesterol düzeyinde 2 aylık bir tedavi sonrası düşme sağlıyor. Antioksidan özelliği olan bu bitkinin ekstresinden günlük minimal 150 mg tüketilmesi öneriliyor. Günlük 2-3 fincan alıç çayı kolesterol seviyesini düşürmede katkı sağlıyor. 3- Adaçayını dozunda tüketin Mide ve bağırsak dostu adaçayı aynı zamanda kolesterol düşürücü etki de gösteriyor. Antioksidan etkisi olan ve vücudu sakinleştiren bu çaydan günlük 2 fincan içmek yeterli. Ekstre olarak da piyasada bulanan bazı adaçayı türlerinin yüksek miktarda kullanılmasının ise karaciğerde yan etki oluşturabileceği unutulmamalı. 4- Yulaf ve arpaya yer açın Lif açısından yoğun olan yulaf ve arpadan günlük 30-40 gr tüketmek hem kolesterolü düşürüyor hem de bağırsak tembelliğine engel oluyor. 5- Bir su bardağı kefir Acıbadem Üniversitesi Tıp Fakültesi Kardiyoloji Anabilim Dalı Öğretim Üyesi ve Acıbadem Üniversitesi Atakent Hastanesi Kardiyoloji Uzmanı Doç. Dr. Ahmet Karabulut 'Kefirin vücuda bir çok yararlı etkisi bulunmaktadır. Kemikleri güçlendirip, vücudu hastalıklara karşı korumanın yanında düzenli tüketildiğinde kolesterol değerlerinde düşüş sağlar' diyor. Günlük önerilen tüketim miktarı ise bir su bardağı. 6- Üzüm çekirdeği ile tanışın Yaşlanmayı geciktiren ve antioksidan özelliği olan üzüm çekirdeği ile kolesterol düzeylerini düşürmek mümkün. Günlük önerilen miktar 150-300 mg olsa da doğal yoldan tüketim yapmak isteyenlerin de günlük bir avuç çekirdekli kuru üzüm ya da bir porsiyon çekirdekli taze üzüm tüketmesi yeterli. 7- Bir avuç ceviz ve badem Bitkisel Omega 3 açısından zengin olan ceviz ve badem günlük taze olarak tüketildiğinde kolesterol düzeylerinde düşüş sağlıyor. Günlük önerilen miktar ise bir avuç yani yaklaşık 30 gram. 8- 1-2 çay kaşığı kişniş Aşotu olarak bilinen ve et yemeklerini tatlandıran bu baharattan günlük 1-2 çay kaşığı kullanılması ile kolesterol seviyelerinde azalma oluyor. Kişniş otunun bilinen yan tesiri ise tansiyon düşürücü özelliği nedeniyle fazla tüketilmesi halinde baş dönmesi ve unutkanlığa neden olması. 9- Haftada iki gün balık tüketin Kolesterol düşürücü etkisi en çok bilinen besinlerden biri balık yağı. Günlük 500-1000 mg tüketilmesi ile kolesterol değerlerini dengeliyor. Doğal besinlerle Omega 3 tercih edeceklerin haftada 2 gün balık tüketmesi yeterli. Omega 3'den en zengin balıklar ise somon ve ton balığı. 10- Günde 5-7 gr. bitter çikolata Çikolata yiyerek de kolesterolü düşürebileceğinizi biliyor muydunuz? Ancak dikkat etmeniz gereken 2 nokta var: Birincisi çikolatanın bitter olması ve tercihen kakao oranının yüzde 70'in üzerinde olması ikincisi, günlük 5-7 gr. tüketilmesi.