Türkiye'nin en iyi haber sitesi
İDİLİKANIN MUTFAĞI İDİL ÇİMRİN

Klasik lezzetlere modern dokunuşlar

Herkese merhabalar. İdilika'nın Mutfağı'nda bugün hemen hepimizin çokça sevdiği lezzetleri birleştirerek sunuyorum. Hünkar beğendiyi oldum olası çok sevmişimdir. Lazanyayı bir de böyle denemek istedim, inanır mısınız tadına doyamadım, müthiş lezzetli oldu. Ramazan'ın yaklaştığı şu günlerde şahane bir iftar alternatifi oluşturacağına inanıyorum.

KEŞKÜLÜN HİKAYESİ
Keşkül denilen şey, esasen Hindistan cevizinin kabuğundan yapılan bir tür kap, çanak olarak geçmiş zamanlardan beri biliniyormuş. Ancak tatlı olarak nam salmasının ardında gerçek bir hikaye var. Keşkül- ü fukara tam bir Osmanlı tatlısıdır.
Hikayeye göre; Osmanlı döneminde devletin adaletini sağlamakla yükümlü kadılar ve dervişler, halkın maddi manevi durumunu görüp değerlendirmede bulunmak için zaman zaman dilenci kılığına girerek sokaklarda Hindistan cevizi kabuğundan yapılan kap olan keşküllerle dilenirlermiş. Burada toplanan paraları devletin sahip olduğu aşevlerine götürüp yiyecek yapmaları sağlanırmış. Yapılan yemek bu kaplarda servis edildiği için adını buradan almış. Popülaritesini kaybetmeyen bu tatlı yoksullara yardım amaçlı dağıtıldığı için yoksul çanağı ya da keşkül- ü fukara ismiyle de anılmaktadır.
Bugünlük benden bu kadar. Bana istediğiniz zaman idilikaninmutfagi@ sabah.com.tr adresinden ulaşabilirsiniz. Tarifleri deneyip benimle paylaşabilirsiniz. Mutlu sofralarda buluşabilmek dileği ile...

ANTEP FISTIKLI KEŞKÜL

1 lt. süt
2 çay bardağı Antep fıstığı
2 kaşık un
1 adet yumurta
1 adet yumurtanın sarısı
10 kaşık toz seker
1 yemek kaşığı pirinç unu
1 yemek kaşığı su

Yapılışı:
Tüm malzemeyi önce mikser ile çırpıyoruz, ardından pişirip kaselere paylaştırıyoruz.

HÜNKAR BEĞENDİLİ LAZANYA

Beğendi için:
1 kavanoz közlenmiş patlıcan
1 yemek kaşığı un
1 tatlı kaşığı Hindistan cevizi rendesi
1 su bardağı süt
Tuz

Et sote için:
400 gr. sotelik doğranmış dana eti
2 adet biber
1 adet soğan
1 yemek kaşığı biber salçası
2 adet domates
Ayçiçek yağı
2 diş sarımsak

Lazanya için:
1 paket lazanya
500 gr. rendelenmiş kaşar peyniri
1 kase parmesan peyniri
1 avuç bayat ekmek kırıntısı

Yapılışı:
Dana eti kendi halinde, suyunu bırakıp çekene kadar pişirilir. Ardından soğan, sarımsak, salça ve domates sırasıyla eklenerek sotelenir. Beğendi için; bir kaşık tereyağı eritilir, un kavrulur, ardından közlenmiş patlıcan eklenir, hafif kavrulunca yavaş yavaş süt ve Hindistan cevizi eklenir. Fırın kabına lazanyalar haşlanmadan çiğ olarak bir kat dizilir, üzerine beğendi, onun üzerine et sote ve kaşar peyniri eklenir. Tekrar lazanya şeklinde devam edilerek istediğiniz kadar kat çıkılır. Son katın en üstüne parmesan peyniri ve bayat ekmek kırıntıları serpilir. 185 derecelik fırında pişirilir.

PORTAKAL AROMALI TAVUK SUYU ÇORBA

1 adet yeşil köy biber
1 adet rendelenmiş havuç
1 adet kırmızı kapya biber
1 adet tavuk göğsü
1 adet portakalın suyu
3 su bardağı tavuk suyu
Tuz
Karabiber

Meyanesi için:
1 adet yumurtanın sarısı
1 yemek kaşığı un
Yarım limon suyu

Yapılışı: Öncelikle küp küp doğranmış tüm çorba malzemesini tencereye aktarıyoruz ve kaynatmaya başlıyoruz. Ayrı bir yerde meyane malzemesini çırpıp alıştırarak çorbaya ilave ediyoruz.

PÜF NOKTASI
Arzu ederseneiz 150 ml. çiğ krema ilave edebilirsiniz.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA