Türkiye'nin en iyi haber sitesi
İDİLİKANIN MUTFAĞI İDİL ÇİMRİN

Misafirleriniz için iki harika tarif

İdilika'nın Mutfağı'nda bugün, bayramın ikinci günü evinize gelecek misafirler için iki tarif vereceğim. İlki; çoğumuzun evinde pişirmeye alışkın olmadığı kuzu tandır. Diğeri ise Anadolu'da birçok bölgenin yöresel bayram tatlısı olan kalburabastı...

EVDE DE TANDIR YAPILABİLİR
Tandır; lime lime ayrılan etlerle, et sevmeyenlerin bile gözbebeği olacak bir pişirme yöntemi. Ancak tandır yapmak, evimizdeki mutfakların pek harcı değildir. Tandır; uzun saatler ister, bir kuyu ister, kiremitten bir fırın ister. Birçok sebeple evlerimizde yapmaya çekindiğimiz tandırı; ben evimde hem tencerede, hem fırında yaparım. Bayram günleri çok az bir çabayla, tandırınız hazır olabilir.
Tandır yaparken, tamamen deneme yanılma yöntemiyle bulduğum bir formül var: Kırmızı soğan kabuğu mucizesi. Daha sonra çıkarmak üzere tandıra kırmızı soğan kabuğu ekliyorum. Hem kokusunu, hem de nar gibi rengini veriyor tandıra...

ÖZEL GÜNLERİN FAVORİ TATLISI
Biz Giritlilerin bayramlarda en çok yaptığı tatlılardan biri kalburabastıdır. Anadolu'nun bazı yörelerinde hurma adıyla bilinen bu tatlının, bizdeki ismiyse melomakarunez... Bazıları tatlının hamurunun içine irmik koysa da, ben annemin en sade ve garanti ölçüsünü daha lezzetli buluyorum. Bazen de yaptığım kalburabastıları buzluğa kaldırıyorum. Sıcak havalarda buzluktan çıkarıp soğuk soğuk ikram edebilirsiniz.

KALBURABASTI

2 çay bardağı zeytinyağı
1 çay bardağı yoğurt
1 paket kabartma tozu
1 paket vanilya
Aldığı kadar un
1 kase ceviz içi

Şerbet için:
3 su bardağı toz şeker
2 su bardağı su
3 damla limon suyu

Yapılışı: Zeytinyağı ve yoğurdu çırpıyoruz. Kulak memesi kıvamına gelene kadar un ekliyoruz. Ardından kabartma tozu ve vanilya ilave ediyoruz. Avuç içimizde açıp ortasına bir çay kaşığı ceviz içi koyuyoruz. Rendenin iri tarafının üstünden geçirerek rulo şeklinde sarıyoruz. Önceden ısıtılmış 180 derecelik fırında kızarana kadar pişiriyoruz. Sonra şerbeti hazırlıyoruz. Kalburabastıları fırından çıkarıp soğutuyoruz. Şerbet ılıkken, ılık tatlının üzerine döküp çekmesini bekliyoruz.

PÜF NOKTASI
Giritli akrabalarımızdan birisi, hamuru yoğururken içine bir miktar irmik atıyor. Bence annemin yaptığı sade hali daha güzel olsa da, irmikli hamur da gayet lezzetli oluyor.

FIRINDA KUZU TANDIR

2 kg. kuzu kol eti
Taze veya kuru kekik
Taze veya kuru biberiye
İki-üç yaprak defne yaprağı
Karabiber
İki adet havuç
1 adet patates
1 adet kırmızı soğan
1 adet küçük kereviz
5-6 diş sarımsak
Zeytinyağı
Tuz

Yapılışı: Etleri iri halde parçalıyoruz. Üzerine kekik, biberiye, karabiber, defne yaprağı, sarımsak ve zeytinyağı ilave edip bir süre dinlendiriyoruz. Ardından bütün sebzeleri büyük büyük doğrayıp güvecin dibine diziyoruz. Daha sonra bir tavaya çok az zeytinyağı koyup etleri önlü arkalı mühürlüyoruz ve güvece alıyoruz. Tuz serpip üzerine folyo kapatıyoruz. Önceden ısıtılmış 180 derecelik fırında dört saat pişirip servis ediyoruz.

PÜF NOKTASI
Tandır yapacağınız güvecin içine kırmızı soğanın kabuğunu koyarsanız, etiniz nar gibi kızaracaktır.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA