Türkiye'nin en iyi haber sitesi
İDİLİKANIN MUTFAĞI İDİL ÇİMRİN

Çi börek sevdası

Herkese merhabalar. İdilika'nın Mutfağı'nda bugün çıtır çıtır bir lezzet var. Eskişehir mutfağının en tanınan yemeklerinden birisi olan çi böreği, evde kendimiz yapıyoruz bu pazar.
Çi börek yardım gerektiren bir yemek olduğu için hep beraber yapalım istedim, zira bir kişi hamurları açarken diğeri kapatmalı, diğeri de kızartmalı.
Böylece her birimiz işin ucundan tutup el lezzetimizi katabiliriz diye düşündüm.
Gerçi ben alıştım tüm özel günlerde ve davetlerde mutfakta yalnız başıma bırakılmaya.
Her daim yaşadığım handikaplardan birisi, çevremdekilerin söz konusu mutfak olunca benden beklentilerinin üst düzeyde olması.
Haksızda değiller, mesleğimde o kadar ince eleyip sık dokuyorum ki, onlar da konsantrasoynumu bozmamak için yardım teklifinde bile bulunmuyor çoğu zaman. Ancak siz İdilika gibi olmayın, isterim ki bütün aile şu çi börek hazırlama aktivitesine aktif olarak katılsın. O zaman göreceksiniz ki çıtır çıtır yerken, hatta suları parmaklarınıza damlarken tadına doyum olmayacak.

KIRIM TATAR MUTFAĞINDAN GELİYOR
Kıyma ve soğanın, açılmış yufkanın arasına konulup kızartılmasının en lezzetli hali olan çi börek, Kırım Tatar mutfağından mutfağımıza geçmiş enfes bir yiyecek. Günün her öğününde her damak tarafından tercih edilen, en güzeli Eskişehir'de pişirilen, Tatar ailelerin mutfaklarında illa ki bulunan, Anadolu'da sacda pişirilen ya da şekli daha farklı kapatılıp kızartılan birçok benzeri bulunan bir lezzet bu. Her nedense Türk toplumunun çiğ börek demesi ve yine tuhaf şekilde içinin çiğ olduğunun varsayılması...
Çi böreğin güzel olmasının ana şartı, hamurudur. Hamurunun kıvamı öyle olmalıdır ki hem çok ince açılabilmeli, hem de kızarttığımız zaman içine yağ çekmemeli ve çıtır çıtır olmalıdır. Çi börek hamurunun kabarması ve mutlaka yumuşak olması gerekir.
Ayrıca çi böreğin özelliği, içine koyulan çiğ kıymanın kızgın yağda hamurun içinde aniden pişmesidir. Bugünlük benden bu kadar. Şimdiden hepinize afiyet olsun...

BUNLARI BİLİYOR MUYDUNUZ?
Çi böreğin, tıpkı çiğ köfte gibi içinde pişmemiş çiğ et olmadığını
Şırbörek, şuberek, çiberek şeklinde türeyerek çi börek adını aldığını
Birçok Anadolu yemeğinin ve içli köfte çeşitlerinin aksine içine gerçekten çiğ kıyma konulduğunu
Kıpçak lehçesinde çi kelimesinin, lezzetli anlamında olduğu için isminin çi börek olduğunu...

Çİ BÖREK

Hamuru için :
2.5 su bardağı un
1 yemek kaşığı sirke
1 çay bardağı su
Tuz

İçi için :
250 gr. az yağlı kıyma
1 adet soğan
1 çay kaşığı tuz
1 çay kaşığı karabiber
Yarım çay bardağı su
Kızartmak için sıvı yağ

Yapılışı: Öncelikle bir adet soğanı incecik doğruyoruz. Tuz, karabiber ve su ile iyice karıştırıyoruz. Hamur için tüm malzemeyi yoğuruyoruz ve 45 dakika kadar üzerini nemli bir bez ile örtüp dinlenmeye bırakıyoruz. Dinlenen hamuru açmak için öncelikle kullanacağımız merdaneyi unluyoruz. Minik bezeler kopartıp her birini tabak büyüklüğünde açıyoruz. Açılan her yufkanın arasına bir yemek kaşığı kıymalı harçtan yayıyoruz. Yarım ay şeklinde kapatıyoruz. Kızgın yağda çevirerek kızartıyoruz ve kızaran çi börekleri fazla yağını bırakması için kağıt havlu serdiğimiz bir tabağa alıyoruz. Yağı süzülünce servis ediyoruz ve bütün aile afiyetle yiyoruz.

HARİKA BİR Çİ BÖREĞİN PÜF NOKTASI
1- İç malzemenin içine ilave edeceğimiz su önemlidir. Eğer iç malzemenin içinde su olmazsa, çi börek pişerken içindeki kıyma top top olur ve dağılmaz.
2- Hamurun kabarması için içine bir yemek kaşığı sirke katmamız önemlidir.
3- Hamurun elimize yapışması, kulak memesi kıvamında olması gerekir.
4- Kızartırken çi böreğin yağ çekmesini istemiyorsak, fazla ununu silkeleyerek kızartmaya dikkat etmeliyiz.
5- Çi börek yaparken harcı koyduktan sonra fazla bekletmemeliyiz, çünkü bekledikçe sulanacaktır.
6- Çi börek bol kızgın yağda teker teker kızartılmalıdır.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA