Türkiye'nin en iyi haber sitesi
İDİLİKANIN MUTFAĞI İDİL ÇİMRİN

Egzotik lezzetler

Yeni haftaya başlarken, İdilika'nın Mutfağı'nın her pazartesi hazırladığı çok aceleci sofrasından bu pazartesi egzotik kokular yükseliyor. Baharatlı bonfile dilimleri, soya soslu sebze sotenin içinde gizlenmiş zencefil ve sarımsağın kokusu ve ananaslı kaju fıstıklı çilavın tropik tadı... Yurt dışından misafir geldiyse, farklı bir kutlama olacaksa ya da misafirler 'Geliyoruz, bize sürpriz bir şeyler hazırla' dediyse; iç malzemelerin çoğunu kendi zevkinize göre değiştirerek çok acele bu sofrayı hazırlayabilirsiniz.

İDİLİKA'NIN ÇİLAVI
Çilav, esasen üzerine et konmuş İran pirinci ile pişirilmiş pilava deniliyor olsa da, artık yasemin pirinci ile yaptığımız çoğu pilava çilav diyebiliyoruz.
Dünya üzerinde tam 700 çeşit pilav pişirme tekniği olduğunu biliyor muydunuz? Çilav, lapa, arborio pirincinden risotto ya da basmati pirincinden pilav gibi birçok farklı pirinç çeşidinin olmasının yanında haşlayarak, kavurarak, buharda ya da suya salma yöntemi kullanılarak yapılan birçok pilav pişirme tekniği de mevcut. Yasemin pirinci ile pişen bu çilavın içine daha sonradan eklediğim ananas ve kaju fıstığı, yerken ağızda çok esprili bir lezzet bırakmasına sebep oluyor.

ALELACELE SOFRALAR
Haldır haldır yemek yapmaya o kadar alışmıştım ki; çiğ köfteden pizzaya, eni konu İtalyan sofrasına, kahvaltı sofralarına kadar herşeyi 30 dakikada hazırlamaya programladım kendimi. Aslında birine özel yemek hazırlamanın hazzı benim için bambaşka... Yaptıklarınızı yiyen, 'Eline sağlık' diyen, o sofrayı birlikte paylaştığınız birileri yoksa; ne önemi kalıyor o kadar emeğin... Dünyanın en lezzetli sofrasını bile hazırlıyor olsanız, eğer bu güzelliği paylaşacak birileri yoksa sofranızın tadı eksik kalacaktır. Bazı yemekler paylaşımlıktır, bazı yemekler sohbet ister. Bazı yemekler illa ki aile ister. Sıcaklık ister... Tepside yenen yalnız yemekler yok mudur, onlarda vardır ancak sofra denilen organizasyonun daima yalnızlığı sevmeyen bir ruhu vardır.
Bugünlük benden bu kadar. Şimdiden hepinize iyi haftalar...

EGZOTİK ÇİLAV
1 su bardağı yasemin pirinci
1 su bardağı ılık su
200 gr. mantar
1 dilim ananas
1 avuç tuzlu kaju fıstığı
2 yemek kaşığı tereyağı
1 yemek kaşığı sıvı yağ

Yapılışı: Öncelikle pirinçleri ılık suda bekletiyoruz. Nişastalarının iyice çıkmasını sağlıyoruz. Bir tavada tereyağını ve sıvı yağı eritiyoruz. Pirinçleri yıkayıp suyunu süzdürüp yağın içine alıp kavuruyoruz ve tuz ilave ediyoruz. Diğer yandan bir su bardağı suyu üzerine döküp kapağını kapatıyoruz ve kısık ateşte pişiriyoruz. Mantarları dilimleyip teflon tavada yüksek ateşte soteliyoruz. Kaju fıstklarını, küp küp doğradığımız ananasları ve sotelediğimiz mantarları çilav piştikten sonra ilave edip hepsini karıştırarak servis ediyoruz.

Püf noktası
Pirinç pilavı ya da yasemin pirincinden pilav yaparken en dikkat ettiğim nokta, nişastasını almak için önce suda bekletmek, sonra bol su ile yıkamak ve kağıt havlu arasında kurutmak. Böylelikle tane tane oluyor.

SUSAMLI SOYA SOSLU SEBZE SOTE
500 gr. brokoli
2 adet kırmızı kapya biber
1 adet dolmalık sarı biber
200 gr. mantar
1 kahve fincanı soya sosu
2 yemek kaşığı susam
1 küçük parça zencefil
2 diş rendelenmiş sarımsak
Tuz

Yapılışı: Sebzeleri minik minik doğruyoruz ve yüksek ateşte, ayrı ayrı teflon tavada soteliyoruz. Hepsini birleştiriyoruz. Vok tavaya zeytinyağını koyuyoruz, rendelenmiş zencefil ve rendelenmiş sarımsağı soteliyoruz. Soya sosunu da ilave edip bütün sebzeleri üzerine alıyoruz. Susamları döküp hepsini karıştırarak servis ediyoruz.

Püf noktası
Sebzelerin pişme süreleri birbirinden farklı olduğu için ben genel olarak her zaman ayrı ayrı ön pişirme yapıp daha sonra beraber sotelemeyi tercih ediyorum.

BAHARATLI BONFİLE DİLİMLERİ
4 dilim dana bonfile
3 diş sarımsak
1 tatlı kaşığı zerdeçal
1 çay kaşığı köri
2 yemek kaşığı tereyağı
1 tatlı kaşığı ince doğranmış biberiye
1 çay kaşığı pulbiber
Tuz
Karabiber

Yapılışı: Teflon tavayı ya da döküm ızgarayı kızdırıyoruz. Çok sıcakken bonfile dilimlerini atıp arkalı önlü mühürleyerek pişiriyoruz. Tereyağını bir tavada eritiyoruz ve baharatları ekleyip altını kapatıyoruz. Pişen bonfileleri bu sosa bulayarak sebze sote ile beraber servis ediyoruz.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA