Türkiye'nin en iyi haber sitesi
İDİLİKANIN MUTFAĞI İDİL ÇİMRİN

Sağlık ve lezzet deposu ceviz

Herkese merhaba. İdilika'nın Mutfağı'nda bugün, Ekim ayının bize sunduğu en güzel lezzetlerden biri ve aynı zamanda omega 3 zenginliği bakımında şifa deposu bir besin olan cevizden söz edeceğim. Ben bugün sizlere bol cevizli bir kek, bayramların aranılan siması cevizli krokan ve ekmek üstü lezzetlerde fark yaratan cevizli tarator tarifleri veriyorum.
Düzenli ve bilinçli bir şekilde ceviz tüketimi sağlığa birçok yönde fayda sağlıyor. Cevizin kolesterolün dengelenmesinden kalp damar sağlığına, çocukların zeka gelişiminden kemiklerin güçlenmesine kadar birçok faydası var. Bununla birlikte cevizin cilt için faydalı olduğu ve birçok kozmetik firmasının ürünlerinin ceviz içerdiği bilinir. Cevizin içeriğindeki omega 3 yağı asidi ve E vitamini türü olan gamatokoferol gibi elementler, başta kolesterol olmak üzere, kalp çevresinin temizlenmesinde önemli rol oynar. Ceviz çok az sayıda besin türünün içerdiği çok güçlü antioksidan görevi gören elementler barındırır. Bunlardan birisi olan aminoasitler kalp sağlığının korunmasına yardımcı olurken, omega 3 yağının içerdiği alfa-linolenik asit patolojik kan pıhtısını önemli ölçüde engeller. Günde ortalama üç ceviz tüketen bir kişi kalp sağlığı için çok önemli bir önlem almış olur. Ayrıca, günlük olarak tükettiğiniz üç ceviz, kan şekeri ve kolesterol seviyesini düzenli bir seviyede tutmaya yardımcı olur. Araştırmalar, günde ortalama 40 gram ceviz tüketen kişilerin kardiyovasküler riskini azalttığını ortaya koymuş. Yüksel LDL (kötü kolesterol) kalp hastalığının başlıca nedenidir. Ceviz ise LDL'nin panzehiridir diyebiliriz. Ayrıca arterlerin sağlıklı kalmasını sağlar. Cevizin içerdiği hem tekli, hem çiftli doymuş yağlar; yükselen kolesterol seviyesini düşürür. Ceviz, doyurucu besinler içerdiği için yemek yemeyi azaltır ve hatta diyabeti yavaşlattığı düşünülür.

CEVİZİN DE BİR TARİHİ VAR
Ceviz, Orta Asya sıradağlarının doğal bitki örtüsüdür. Ceviz buradan Sincan'a, Kazakistan'a, Türkmenistan'a, İran'a, Irak'a, Azerbeycan'a, Gürcistan'a, Türkiye'nin doğusuna geçmiş ve zamanla Türkiye'nin tamamına yayılmıştır. Ceviz; Bulgaristan, eski Yugoslavya, Romanya ve Yunanistan'ın da doğal bitki örtüsü içinde yer alır. Cevizin ülkemizdeki geçmişi binlerce yıla dayanır. Ülkemiz coğrafyası cevizin doğal yayılma alanı içinde kalmakta, bu nedenle Anadolu bilimsel kaynaklarda cevizin gen merkezlerinden biri olarak kabul edilmektedir.
Bugünlük benden bu kadar. Bana istediğiniz zaman idilikaninmutfagi@sabah.com. tr adresinden ulaşabilirsiniz. Mutlu sofralarda buluşabilmek dileği ile...

CEVİZLİ KEK

3 adet yumurta
1 su bardağı esmer şeker
100 gr. tereyağı
1/2 su bardağı süt
1 adet rendelenmiş limon kabuğu
1 su bardağı ceviz içi
2.5 su bardağı un
1 paket vanilya
1 paket kabartma tozu

Yağlamak için:
1 tatlı kaşığı tereyağı
1 çay kaşığı un

Yapılışı: Yumurtaları, esmer şeker ile şeker eriyene kadar karıştırıyoruz. Oda sıcaklığında beklettiğimiz tereyağını katıp krema halini alana kadar çırpma işlemini sürdürüyoruz. Süt ve rendelenmiş limon kabuğunu ilave ediyoruz. Un, kabartma tozu ve vanilyayı elenmiş halde kek harcına ekliyoruz. Kıvam alana kadar mikserle karıştırmaya devam ediyoruz. Ceviz içlerini iri parçalar halinde kırıyoruz. Hafif bir şekilde unladıktan sonra kek harcına ekliyoruz. Tahta bir kaşık yardımıyla karıştırıyoruz. Tereyağı ile yağlayıp unladığımız kek kalıbına kek harcını boşaltıyoruz. Önceden ısıtılmış 170 derecelik fırında 40 dakika kadar pişiriyoruz. Biraz soğuduktan sonra dilimleyerek servis ediyoruz.

CEVİZLİ KROKAN

1 su bardağı şeker
1 su bardağı ceviz içi
3 damla limon
Yemek kaşığının ucu kadar tereyağı
Yarım çay kaşığı vanilya

Yapılışı: Toz şekeri teflon tencerede orta ateşte eritiyoruz. Karamelize olurken limon suyu ve margarin ekliyoruz. Sonra cevizleri ve vanilyayı koyuyoruz. Tencereye koyup karıştırarak ocağın altını kapatıyoruz. Yağlı kağıda döküp düzleştiriyoruz.

Püf noktası
Krokan yaparken çok çabuk hareket etmek gerekiyor, çünkü şeker donuyor.

CEVİZLİ TARATOR

2 dilim bayat ekmek içi
1/2 su bardağı ceviz içi
2 diş sarımsak
1 tatlı kaşığı sirke
1/2 su bardağı zeytinyağı
Tuz

Yapılışı: Ceviz içini havanda eziyoruz. Bayat ekmek içini ıslatıp elimizle suyunu sıkıyoruz. Sarımsakları soyup eziyoruz. Ceviz içi, ekmek içi ve ezilmiş sarımsağı bir kaseye alıp iyice karıştırıyoruz. Sirke ve zeytinyağını karıştırarak azar azar ilave ediyoruz. Tuz ekliyoruz. Süsleyip servis ediyoruz.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA