Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı, Tarımsal Araştırmalar ve Politikalar Genel Müdürlüğüne bağlı Mersin'in Erdemli ilçesindeki Alata Bahçe Kültürleri Araştırma Enstitüsü Müdürlüğünde 'Yeni Turunçgil Çeşitleri Geliştirme' projesi kapsamında tüketicinin isteğine göre çekirdeksiz ve kabuğu çabuk soyulan mandalina üretme çalışmalarının hızla devam ettiği bildirildi.
DAR ALANA SIKIŞTI
Proje kapsamında pek çok mandalina çeşidinin mutasyon ve melezleme ıslahı yolu ile iyileştirilerek geliştirilmesi hedeflendiğini belirten Alata Bahçe Kültürleri Araştırma Enstitüsü, Turunçgil Bölüm Başkanı Dr. Güçer Kafa, "Özellikle ülkemiz turunçgil üretimi ve ihracatı hasat tarihleri bakımından dar bir alana sıkışmış durumda. Bilhassa mandalina üretim ve ihracatımızın aktif olduğu süreç eylül ayı ile şubat ayı arasında ve ağırlıklı kısmı ise eylül-aralık döneminde gerçekleşmekte" dedi.
ÇEKİRDEKSİZ ÇEŞİT
Mevcut üretim yelpazesinin daha geniş bir periyoda yayılması üretici, tüketici ve ihracatçılar açısından stratejik bakımdan önem arz ettiğini söyleyen Başkan Kafa, "Bu sebeple geçiçi mandalina çeşitlerinin geliştirilerek üretime girmesi gerekiyor. Bütün pazarlarda tüketicinin istediği çekirdeksiz ve kabuğu kolay soyulabilir bir ürün elde etmek. Enstitü olarak ortanik mandalina çeşidi üzerinde çalışma yapmaktayız. Bu ürün portakal melezlemesinden elde edilmiş melez bir çeşittir" diye konuştu.
İLK HASAT YAPILDI
Narenciye Tanıtım Grubu işbirliğiyle yürütülen çeşit geliştirme projesi çerçevesinde, Ortanik mandalina çeşidini mutasyon ıslahı metoduyla kolay soyulabilir ve çekirdeksiz hale getirilmek üzere yola çıkıldığını belirten Kafa, üç yıl önce deneme dikimi gerçekleştirilen çeşidin 6 yıl içinde sonuçlanmasının beklendiğini belirterek şöyle dedi: Ortanik çeşidin ilk meyve hasadı yapıldı. Ortalama 4 yıl daha sürecek olan takip sonrasında istenilen özelliklere haiz bireylerin belirlenebilmesi amacıyla arazi çalışmaları devam etmektedir. Bu çeşitten umutluyuz.