Gastronomi dalında Birleşmiş Milletler Eğitim, Bilim ve Kültür Örgütünce (UNESCO) "Yaratıcı Şehirler Ağı"na dahil edilen Gaziantep mutfağının lezzetleri, Ramazan ayında iftar ve sahur sofralarını süslüyor. UNESCO tarafından dünyanın 8. mutfağı olarak tescillenen ve Türkiye'nin bu alanda tek kenti olan "lezzet başkenti" konumundaki Gaziantep'te, vatandaşlar iftar ve sahur sofralarında genellikle et ve hamur işi yemekleri tercih ediyor.
KÜLTÜREL ZENGİNLİK
Kentin İpekyolu'nun getirdiği kültürel zenginliği günümüze kadar taşıyabilen ender şehirlerden biri olduğunu belirten Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin, "Buradaki İpekyolu tüm medeniyetlere en güçlü dönemini yaşatmış. Tabi bununla birlikte her medeniyet burada kendi yemek kültürünü getirmiş, dolayısıyla buranın sofrası oldukça zengindir. Bizim sofranın çeşitliliği kendiliğinden olan bir şey değil. İnsanlık tarihi kadar eski bu medeniyet, bu çeşitliliği oluşturuyor" dedi.
?500 ÇEŞİT SULU YEMEK
Şehirde Ramazan ayının her anlamda dolu ve eğlenceli geçtiğini anlatan Şahin, "Ramazanda elbette oruç, yapılan ibadetler hepsi çok kıymetli ama bir de Ramazan soframız var. Ailenin birleştiği bir kardeşlik sofrası var. Bizim 500 çeşit sulu yemeğimiz var. Ramazan sofrasında birlik, beraberlik, kardeşlik lezzetle birleşiyor ve bizde ramazan bir başka oluyor. Ramazan soframızın farkı da buradan kaynaklanıyor" diye konuştu.