TURKCELL İMSAKİYE
TURKCELL İLE RAMAZAN
Eti güvendiğiniz yerlerden alın

Eti güvendiğiniz yerlerden alın

At ve eşek etlerinin ağırlıklı olarak kıyma ve et sucuğu olarak piyasaya sürüldüğünü belirten Adana Kasaplar Odası Başkanı Saruhan Yağmur, “Güvendiğiniz yerden et alın” dedi

Adana'daki kaçak et kesiminin çok ciddi boyutlara ulaştığını açıklayan Adana Kasaplar Odası Başkanı Saruhan Yağmur, yakalanan at ve eşek etinin çok fazlasının piyasaya sürülerek vatandaşlara yedirildiğini söyledi. Vicdansızların kaçak etleri ağırlıklı olarak kıyma ve et sucuğu olarak piyasaya sürüldüğünü anlatan Yağmur, vatandaşlardan hazır kıyma yerine parça et alarak gözleri önünde çektirmelerini ve güvendikleri mahalle kasaplarından alışveriş yapmalarını önerdi.

ÖLDÜRÜYORLAR
İşe yaramayacak duruma gelen at ve eşeklerin 'seyyar satıcılık yapacağım, tarlada kullanacağım' denilerek cüzi bir fiyatla satın alınarak kesildiğini bildiren Yağmur, "Hayvanlar çoğu kez boğularak işkence edilerek öldürüldükten sonra kesiliyor. Sağlıksız koşullarda kesilen etler yine sağlıksız bir şekilde sofralarımıza kadar geliyor. Bu etler özellikle et sucuğu, hazır kıyma, kebap, tantuni olarak veya okul ve yurt yemekhanelerinde, toplu yemek yenilen noktalarda piyasaya sürülüyor" dedi. Hazır kıymalara boya, bağırsak, taşlık, mumbar konulduğunu anlatan Başkan Yağmur, "Bu kıymaları bir gün sonra dolaptan çıkardığınızda kahverengiye dönüşür. Hangi hayvanın eti olduğu ve içerisinde ne olduğu bilinmez. Vatandaş ne yediğini bilmek istiyorsa, öncelikle hazır kıymadan vazgeçecek. Etini alacak ve gözleri önünde kıydıracak. Ucuz diye nasıl üretildiği belli olmayan sucuklardan almayacak. Rastgele kasaptan değil, güvendiği, bildiği kasapları tercih edecek" diye konuştu.

SUCUĞA DİKKAT
Sakatatların Mersin ve Antalya gibi başka şehirlere gönderildiğini bildiren Başkan Yağmur, "Turistlere de bu etlerden yediriyorlar. At ciğeri ve yüreği kıyma haline getirilerek piyasaya sürülüyor. Vicdansızlar, at ve eşek bulmakta zorlanınca horoz ve hindiye yöneldiler. Bunlarda yine sağlıksız koşullarda kesilip kırmız et diye piyasaya sürülüyor. Korsan kasapların yanında merdiven altı sucuk dolum tesisleri de çok önemli bir sorun olarak karşımıza çıkıyor" şeklinde konuştu.

KORSAN KASAPLAR
Sorunun çözümünün denetimin sıklaştırılmasından, cezaların caydırıcı noktaya çekilmesinden geçtiğini vurgulayan Yağmur, şöyle dedi: "Kasaplar Odası, tarım, sağlık, zabıta, vergi dairesi SGK gibi kurumların temsilcilerin yer aldığı bir ekip kurulmalı. Bu denetimler kesintisiz bir şekilde sürmeli. Geçtiğimiz günlerde Seyhan'da korsan kasaplara yönelik çalışma yaptık. 27 tane tespit ettik. Tutanak tuttuk ve zabıtaya bildirdik. 2 tanesi gelerek yasal prosedürleri uyguladı ama 25 tanesi duruyor. Bizim yaptırım gücümüz yok. Sayın valimiz ve emniyet müdürümüz bu işin üzerine çok gidiyor."

Vicdansızların kaçak etleri ağırlıklı olarak kıyma ve et sucuğu olarak piyasaya sürüldüğünü anlatan Yağmur, vatandaşlardan hazır kıyma yerine parça et alarak gözleri önünde çektirmelerini ve güvendikleri kasaplardan alışveriş yapmalarını istedi.