Baklavacıların bayram telaşı

Baklavacıların bayram telaşı

Gaziantepli baklavacılar, Türkiye’nin çeşitli illerinden gelen yoğun baklava talebini yetiştirmek için gece gündüz çalıştı

  • Güney
  • Pazar 25.06.2017
Türkiye'de damak lezzetiyle öne çıkan kentlerin başında gelen Gaziantep'te baklavacılar, Ramazan Bayramı öncesi yoğun talebi karşılayabilmek için yoğun mesai harcadı. Ülkenin hemen yerinden gelen yoğun talebi karşılayabilmek için hummalı bir çalışma sürdüren baklavacılar, sade yağ, sert buğday unu ve fıstık kullanılarak yapılan baklavayı sofralara ulaştırabilmek için gayret ediyor.

TATLI HEYECAN
Bayram arifesinde çalışmalarını hızlandıran ustalar, özellikle gece çalışarak siparişleri yetiştirebilmenin tatlı heyecanını yaşadı. Gaziantep mutfağının olmazsa olmazı baklava, özel günlerde en çok tüketilen tatlıların başında geliyor. Hamuru merdaneyle adeta kağıt haline getiren ustalar, tereyağı kullandıkları baklavayı fıstıkla süslüyor. Tepsilere dizilen baklava tüketiciye sunuluyor.

BAKLAVA İSTİYOR
Kalitesine göre kilogramı 40-70 lira arasında değişen baklava yoğun ilgi görüyor. Gaziantep'te ünlü bir baklava firmasının sahibi Ömer Güllüoğlu, "Herkes evinde baklava olsun istiyor. Bayramda eşine, dostuna baklava götürmek istiyor. Bu yüzden yoğun talep oldu. İller bazında daha çok büyükşehirlere gönderiyoruz. Bu talepleri karşılamak için yoğun bir mesai içerindeyiz" dedi.

ZANAAT ÜRÜNÜ
İyi bir baklavanın tadından anlaşılacağını dile getiren Güllüoğlu, şunları kaydetti: "Damak yanılmaz. Gözle de karar verilmek istendiği takdirde baklava cam gibi parlamalı. Bu tazelik göstergesidir. Kullanılan malzemenin güzelliği sadece tatla anlaşılır. Doğal şartlarda yetişen ürünlerden temin ediyoruz. Ürünlerimizde hiçbir katkı maddesi yok. Baklava ince olursa çıtır çıtır olur. Bizim hamurumuz çok ince, yaklaşık 32 kattan oluşuyor. Baklava bir zanaat ürünüdür."