Kurutmalıklar hazırlanıyor

Kurutmalıklar hazırlanıyor

Gaziantep’te, ‘kurutmalık’ sezonu başladı. Günde 8 ton sebzenin kurutulduğu kentte, işçiler kış yemeklerinin lezzetlerini 40 dereceye aşan sıcakta hazır hale getiriyor

  • Güney
  • Salı 01.08.2017
Gaziantep'te, kış yemeklerinin vazgeçilmezi olan kurutulmuş dolmalık sebze sezonu başladı. Ülke genelindeki kurutmalıkların büyük bölümünün üretildiği Gaziantep'te işçiler, 40 dereceyi aşan sıcaklıkta kurutmalık biber, dolma ve patlıcan hazırlıyor. Yemekler için kurutmalık patlıcan, biber ve kabak hazırlanmaya başladı.

TERASTA, BOŞ ARAZİDE
Sıcak havayla birlikte Türkiye'deki kurutmalıkların büyük bölümünün hazırlandığı Gaziantep'te işçiler, tohumları temizlenip yıkanan sebzeleri dizilen iplerde güneşte kurutmaya bırakıyor. Evlerin terasları ya da boş arazilerde güneşte kurutulan sebzeler, ayıklandıktan sonra toplanıp tek tek paketleniyor.

GÜNDE SEKİZ TON
Günde 8 ton sebzenin güneşte kurutulduğu sebzelerin 50 tanesi 8 liradan toptancıya satılıyor. Ailesiyle birlikte yaz aylarında arazide kurutmalık hazırladıklarını söyleyen Melih Kılıç, güneşte çalışırken zorlandıklarını belirtti. Güneşle kurutulan sebzelerin yurt çapında satıldığını kaydeden Kılıç, "3 ay süren bir işimiz var. Yağmur yağana kadar bu işi yapıyoruz" dedi.