Karpuz pekmezi görücüye çıktı

Karpuz pekmezi görücüye çıktı

şalgamı, şırdanı ve karpuzuyla ünlü Adana, yeni bir üründe de iddialı. Türkiye’de ilk kez Yüreğir Belediyesi’ne ait kültürevlerinde üretilen karpuz pekmezi büyük beğeni aldı

TÜRKİYE karpuz üretiminin beşte birinin gerçekleştiği Adana'da karpuzdan pekmez üretildi. Yüreğir Belediyesi'ne bağlı kültürevlerinin deneysel mutfağında 2 aylık Ar-Ge çalışmasının ardından üretilen ve 'süper pekmez' ismi verilen karpuz pekmezini tadanlar tam not verdi. Türkiye'de ilk kez üretilen karpuz pekmezi için patent başvurusu yaptıklarını açıklayan Belediye Başkanı Mahmut Çelikcan, "Artık karpuz tarlada kalmayacak ve ekonomiye 250 milyon TL katkı sağlanacak" dedi.

DENEYSEL MUTFAK
Kültürevlerinde deneysel mutfak çalışmalarının bulunduğunu belirten Başkan Çelikcan, "Deneysel mutfak çalışmalarında karpuzdan pekmez üretmeyi başardık. Bilimsel inceleme ve analiz yapılması için Çukurova Üniversitesi ile Adana Bilim ve Teknoloji Üniversitesi'ne gönderik. Yapılan tahlillerde, süper pekmezin kalp damar hastalıklarından kanser riskinin azaltılmasına kadar pek çok hastalığa karşı yüksek mineral ve besin öğeleri barındırdığı ortaya çıktı" diye konuştu.

TÜRKİYE'DE İLK
Belediye olarak seri üretime geçmeyeceklerini, amaçlarının girişimcilerin önünü açmak olduğunu anlatan Başkan Çelikcan, "Türkiye'de ilk kez karpuzdan pekmez üretmeyi başardık. Seri üretim konusunda da çalışma yapıyoruz. Bu çalışmaların sonucunu da girişimcilerle paylaşacağız. Üreticilerin tarlada kalan ürününün değerlendirilmesinin yanında seri üretimle birlikte istihdama da önemli katkı sağlanacağını düşünüyorum" şeklinde konuştu.