Adana'da
geçtiğimiz günlerde
başlayan
salça sezonu
KaraisaIı biberinin
hasat edilmesiyle
hareketlendi.
Aile
bütçesine katkıda
bulunmak
ve daha güvenilir
olmasından
dolayı yıl boyu
kullanacakları salçayı kendi
elleriyle yapmak isteyen
kadınlar, çuvallarla aldıkları
biberleri komşularının
yardımıyla temizledikten
sonra çektiriyor. Salçalık
biberler kurutulmak üzere
damlara serilirken müstakil
evlerin damlarda kırmızı
şöleni yaşanmaya başlandı.
"DAMDA KURUTULUYOR"
Karaisalı biberinin Adana'nın vazgeçilmezi olduğunu belirten Adana Karaisalı Biberciler ve Zeytinciler Derneği Başkanı Murat Kılıç, "Vatandaş, daha ucuza mal olduğu ve daha sağlıklı olduğuna inandığı için kendi salçasını kendisi yapıyor. Evinde temizliyor ve seyyar çekiciler gelip biberi çekiyor. Ardından damda 15-20 günde kurutuluyor. 100 kilo biberden 20 kilo salça çıkıyor" diye konuştu.
ELLER YANIYOR
Birçok vatandaş satın aldıkları biberleri biber çekim merkezlerine götürürken bazı kişiler ise evin önünde biber temizleme geleneğini sürdürüyor. Komşularıyla birlikte mahallede biber temizleyen Nihayet Yıldız (53) ise hazırladıkları biberleri salça haline getirdikten sonra bir kısmını evde kendilerinin tüketeceğini kalan kısmını ise kilosu 20 liradan satacaklarını bildirerek, "Biberleri temizlerken ellerimiz yanıyor. Paramız olsaydı bu eziyeti çeker miydik" diye konuştu.