Konargöçerler’in ekmek mücadelesi

Konargöçerler’in ekmek mücadelesi

Kahramanmaraş’ta tarhana üretiminde kullanılan çiğ bitkisini üreten Konargöçerler’in hayat mücadelesi her geçen gün zorlaşıyor

  • Güney
  • Cuma 26.08.2017
Kahramanmaraş'ta tarhana imalatında kullanılan çiğ bitkisinin üretimini yapan Konargöçerler'in hayat mücadelesi her geçen gün zorlaşıyor. Adana, Hatay ve Osmaniye illerinden çiğ bitkisi hazırlığı için Kahramanmaraş'a gelen konargöçerler, bir gün içerisinde 3 top üretim yapabiliyor.

ZOR BİR İŞ
Yaşadıkları zorlukların büyük olduğunu ama ekmek parası için çalışmak zorunda olduklarını ifade eden Mustafa Oran, "Bu yaptığımıza tarhana seriyor Kahramanmaraş'ın insanları, çığ derler. Çiğin çubuklarını tek tek dağdan çekiyorsun, daha sonra bunları çift veya tek, sıra sıra örüyorsun. Aynı takma diş yapar gibi zor bir işimiz var" dedi.

3 SAATTE YAPILIYOR
Hava şartlarının müsaade etmesi halinde yaz mevsimi sonuna kadar bu işi yapacaklarını söyleyen Oran, "Biri 15 liraya satıyor, diğeri 25 liraya satıyor, ben de 30 liradan aşağıda vermiyorum. Nereden bakarsan bak bu çiği yapmak en az 3 saatini alır. Şurada 3 kişiyiz biz, günlük giderimiz 30 lira" diye konuştu.