Mersin'de, 1995 yılında bir ziraat mühendisinin çiftçilere önermek için 20 fide dikerek denemesini yaptığı kivinin üretimi, bugün 2 bin 200 dekara ulaşırken, hem yetiştirme kolaylığı, hem de fiyatıyla üreticinin yüzünü güldürüyor. Yaş sebze ve meyve üretiminde Türkiye'nin öncü kentlerinden Mersin'de, alternatif ürün olması için çeşitli denemeleri ve projeleri yapılan kivinin üretimi, 600 ila bin 200 rakımdaki köylerde çiftçilerin öncelikli tercihi haline geldi.
ÜRETİCİ MEMNUN
Kentteki kivi üretiminin deneme yoluyla başladığını belirten Mersin Ziraat Odası Başkanı Cengiz Gökçel, "Gözlemlediğimiz kadarıyla çiftçilerimiz, kividen çok memnun. Hem yetiştiriciliği eskiden üretimini yaptıkları şeftali ve elmaya göre daha kolay, hem de daha verimli. Kivi, dekara 5 ton civarında ürün veriyor. Geçen yıl da 2,5 ile 3 liradan aşağıda da satılmadı. Talep de alıyor. Çiftçilerimiz fiyattan memnun. Biz de tavsiye ediyoruz" dedi.
İHRAÇ EDİLİYOR
Tesisleşmenin artmasıyla ihracat kapısının da açıldığını söyleyen Gökçel, dönem dönem başta Rusya olmak üzere çeşitli ülkelere ihracat yapıldığını belirtti. Kivi üreticisi de olan Çağlarca Mahallesi Muhtarı Mustafa Gezer, ilk olarak denemesini yapılan kividen memnun kalınca 6 dekarlık şeftali bahçesini kiviye dönüştürdüğünü kaydetti. Uygun, "Dikimden yaklaşık 3 yıl sonra meyve satmaya başlıyoruz. İthalatı azaltmak istiyoruz" diye konuştu.