Türkiye'nin kırmızı pul biber üretiminin önemli kısmının yapıldığı Gaziantep'in İslahiye ilçesinde tarlalardan toplanarak işleme tesislerine getirilen ürünler, kadınların ellerinden geçerek yemeklere lezzet veren pul bibere dönüşüyor. Sabah erken saatlerde iş başı yapan kadınlar, yanlarına çocuklarını da alarak, acısı ellerini ve genizlerini yakan biberleri gün boyu büyük özenle ayıklayıp, makinelerde çekiyor. İlçenin en önemli tarımsal ürünü olan İslahiye biberinin tarlaya dikilmesinden hasat edilmesine kadar her aşamasında görev alan kadınlar, bugünlerde biberlerin, kırmızı pul biber haline getirilmesi için çalışıyor. Dudu Işık (62), 20 yıldır biber ayıklama işine geldiğini, ağustos-eylül aylarında hasat edilen biberlerin çoğunlukla kadınlar tarafından ayıklandığını anlattı. Günlük 200-300 kilo biber ayıkladığını belirten Işık, "Ellerinin acısından ağladığımız da oldu. Merhem sürüyorum, krem sürüyorum acısı geçmiyor ama alıştık" dedi. Ayten Kara da uzun yıllardır İslahiye'de yaşadığını ve her sene arabalarıyla aile bütçelerine katkı sağlamak için biber ayıklama işine geldiklerini söyledi. Ayıklaması çok zor olmayan biberin acısının gözlerini ve genizlerini yaktığını anlatan Kara, "Ağzımızı tülbentle kapatıyoruz çünkü insanın genzi yanıyor. Biberleri ayıklarken ellerimiz de yanıyor ama zamanla ona da alışıyoruz. Yaptığımız pul biberi, yemeklerimde kullanıyorum. Lezzet veriyor" diye konuştu.