Gluten Duyarlılığı Nedir?

Gluten Duyarlılığı Nedir?

  • Pazartesi 17.04.2017 15:03

Gluten Duyarlılığı Nedir?

Gluten son zamanların en çok merak edilen konularından birisi. Gluten duyarlılığı ise baş ağrısından, strese, şişkinlikten depresyona pek çok rahatsızlığın ana kaynağı olabilir. Peki farkında bile olmadan hayatımızı kabusa çevirebilen gluten ve gluten duyarlılığı nedir?

Gluten; buğday, arpa, yulaf, çavdar gibi tahılların içerisinde yer alan sakızımsı bir maddedir. Bu madde sayesinde hamurun daha yapışkan olması mümkün oluyor. Ancak sindirimi zor olan bu madde pek çok rahatsızlığa da sebebiyet verebiliyor.

Glutene duyarlı olabilirsiniz

Hiç bitmeyen baş ağrıları, anlamlandıramadığınız mutsuzluk durumu, bir türlü sebebi bulunamayan mide ve sindirim sorunları, durup dururken ortaya çıkan deri kızarıklıkları ya da döküntüler mi yaşıyorsunuz? Ne kadar yeseniz de kilo alamıyor ya da su içseniz bile yarıyor ve durmadan kilo mu alıyorsunuz? Dikkat asıl sorununuz "Gluten Duyarlılığı" olabilir.

Bu sıkıntılarınızdan kurtulmak için bir süreliğine gluten içeren ürünlerden uzak durmayı deneyin. Son zamanlarda hem yurt dışında hem de yurt içinde diyetisyen ve doktorlar bu diyeti öneriyor ve oldukça iyi sonuçlar alıyor. Benzer şikayetleriniz var ise ayrıntılı bilgi için doktorunuza başvurabilirsiniz.

Gluten yok, artısı çok

Migren, depresyon, anksiyete, mide ve sindirim sistemi sorunları, bilinç bulanıklığı, fibromiyalji, aşırı yorgunluk, gaz ve şişkinlik problemleri, sedef, haşimato tiroidi, ms, hormonal sorunlar, deri kızarıklıkları, döküntüler, açıklanamayan kilo kaybı ya da alımı gibi sorunlar yaşayan ve bir türlü bu rahatsızlıklarından kurtulamayanlara artık "gluten diyeti" öneriliyor.

Gluten duyarlılığı aldığı gluteni tolere edemeyenlerin yaşadığı en büyük sıkıntı. Birçok insanda bu duyarlılık olmasına rağmen anlaşılması o kadar da kolay değil. Çünkü Gluten duyarlılığını teşhis eden bir test ne yazık ki bulunmuyor. Bu nedenle özellikle diyetisyen ve doktorlar bu tür belirtiler gördüklerinde gluten diyeti öneriyorlar ve önemli oranda da olumlu sonuçlar alıyorlar.

Gluten diyeti nedir ve nasıl yapılmalıdır?

Gluten diyeti genelde 10 ila 15 gün sürmektedir. Bu sürede amaç gluten içeren ürünlerden tamamen uzak durmaktır. Bu sayede anlam verilemeyen bazı rahatsızlıkların glutenden kaynaklanıp kaynaklanmadığı çok daha kesin bir şekilde anlaşılmakta ve eğer böyle bir duyarlılık söz konusu ise kişi bundan sonraki yaşamını glutensiz ürünler tüketerek devam ettirmektedir.

Gluten diyetinde Buğday, arpa, yulaf, çavdar ve bunları içeren gıdalar kesinlikle tüketilmemelidir. Genel olarak mısır, pirinç, patates, soya fasulyesi gibi besinlerle beslenilmeli ve gıdaların içerikleri ve ürün etiketlerine çok iyi bakılmalıdır. Mümkün olduğunca süt ve süt ürünlerinden de uzak durulmalıdır. Daha sonra bunlar tek tek denenerek diyete dâhil edilebilir. Keçi sütü ve ürünleri tüketilebilir. Mutfakta glutenli hiçbir ürün bulunmamalıdır ve mümkün olduğunca bu ürünlerle temas bile edilmemelidir. Un tozu uçucu olduğundan, aynı fırında pişirilmeden önce mutlaka temizlenmelidir. Teflon, tahta kaşık gibi mutfak aletleri temizlenseler dahi gözeneklerinde gluten kalıntıları kalabilme riski olduğundan, ayrılmalıdır.

Hazır salça, konserve, hazır çorba, soslar, tuzot gibi gıdalarda gluten katkı maddesi olarak kullanıldığından, bunlar tüketilmemelidir. Sirke, çikolata, sakız, ketçap, mayonez, dondurma gibi gıdaların bazılarında gluten bulunabilmektedir. Bunlar yenilmeden önce üreticisine danışılmalıdır.

Kozmetikler, şampuanlar ve ev temizleyici maddelerde bulunan glutenin ağza kaçma riski taşıdığından, bu malzemelerin glutensiz olanları seçilmelidir.?

Glutensiz yaşam için tıklayınız.

İlandır.