Bugün İdilika'nın Mutfağı'nda yapımı son derece basit, ekonomik ve havalı üç adet çay saati lezzeti pişirdim.
Pahalı malzemelerle harikalar yaratmak biraz daha kolay olsa da esas maharet uygun bütçeler ile aynı sofraları kurabilmekte bence. Bizim Türk annelerinin en büyük özelliği, ekonomik sofralar hazırlamak olduğuna göre benim hazırladıklarımdan çok daha ekonomik alternatifleri sizler zaten yapacaksınız. Denememi istediğiniz tarifler olursa lütfen bana idilikanınmutfagi@sabah.com. tr adresinden ulaşın. Sizden gelecek tarifleri bizzat deneyip daha sonra herkese aktarmak müthiş keyif verecektir bana...
Galakto tatlı, boureko börek demek Ben Giritli bir ailenin kızıyım. Galaktobureko
bizim geleneksel tatlılarımızdan birisi.
Zaten mizitra ismini verdiğimiz bir tür lor peynirini mümkün olan tüm lezzetlerin içine koymak adetimiz. Lorlu krema ile yaptığımız baklava şeklinde olan bir tatlı böreğimiz var ki tıpkı Laz böreğine benziyor; bir gün bu konuyu özel olarak işleyeceğim. Loru tatlıların içinde sıklıkla kullanmamıza bir diğer örnek ise mizirtrophitestir yani tatlı lorlu ve naneli, üzeri pudra şekerli pufidik pişiler.
Bence Giritliler'in yaptığı lorlu tatlı börek reçetelerin en hafifi, yedikçe yiyesinizin geleceği ve yapımının çok kısa bir süre aldığı modeli bugün sizler için pişirdim.
Kek gibi bir mücver Mevsimin öne çıkan tüm sebzelerini
ezerek, soteleyerek, haşlayarak ya da içine
yumurta, un ve taze yeşillikler ilave ederek
bazen tavada, bazen de fırında kek gibi pişirme
konusunda ihtisaslaşmış biri olarak balkabaklı
sebzeli fırın mücverim oldukça meşhurdur
diyebilirim. Küçük bir püf noktası
vermek istiyorum: Biz daima bu fırın mücveri
minik kareler halinde kesip tazeyken
buzluğa kaldırıyoruz ve istediğimizde fırında
baştan ısıtarak o ilk halini yakalamasını,
sıcacık ve tazecik tüketilmesini sağlıyoruz.
Siz de bu ya da buna benzer fırın mücverleri dilim dilim dondurabilirsiniz.
Annemin portakal reçelli keki Portakal reçelli keki her yediğimde annemin
benim küçüklüğümde her doğum
günümde bu keki yapması aklıma geliyor.
Hatırladığım kadarıyla bir çeşit parçalı portakal şurubu hazırlayıp sıcakken kekin üzerine gezdiriyordu; enfes bir lezzeti ve kokusu vardı. Ben de o kokunun peşinden giderek ama küçük bir farkla, portakal kabuğu reçeli kullanarak yaptım. Anlatılmaz yaşanır diyorum.
Bugünlük benden bu kadar. Mutlu sofralarda buluşabilmek dileğiyle...
LORLU TATLI BÖREK (GALAKTOBUREKO)
16 adet baklava yufkası
150 gr. tereyağı
Harç için:
Yarım kg. tatlı lor peyniri
Yarım su bardağı toz şeker
2 çorba kaşığı tarçın
Şerbet i için:
2 su bardağı toz şeker
2 su bardağı su
1 yemek kaşığı limon suyu
Ü
zeri için:
Toz tarçın
Yapılışı: Öncelikle harcını hazırlarken tatlı lor, toz tarçın ve şekeri bir kasede karıştırıp kenara alıyoruz. Ayrı bir yerde iki adet baklava yufkasını, arasına tereyağı sürerek üst üste yerleştiriyoruz. Daha sonra ortadan ikiye katlıyoruz. Yufkanın dar olan kısımlarına harcı pay edip önce iki yanda kalan kenarları hafif içe doğru katlıyoruz, daha sonra sigara böreği gibi sarıyoruz. Yağlı kağıt serilmiş fırın tepsisine diziyoruz ve önceden ısıtılmış 180 derecelik fırında kızarana kadar pişiriyoruz. Şerbet için şeker ve suyu kaynatıyoruz. Ocaktan almaya yakın limon suyu ekleyip ılınmasını bekliyoruz. Sıcak tatlının üzerine ılık şerbeti gezdiriyoruz ve tarçınla süsleyerek servis ediyoruz.
NOT: Lorlu tatlı böreğin arasına lorlu krema hazırlayıp da koyabiliriz. Biz Giritliler böylesinin adına süt böreği diyoruz, Laz böreğininin tıpkısının aynısı.
PORTAKAL REÇELLİ KEK
1.5 su bardağı toz şeker
3 adet yumurta
Yarım su bardağı ayçiçek yağı
1 su bardağı süt
1 su bardağı taze sıkılmış portakal suyu
1 adet portakalın rendelenmiş kabuğu
1 paket kabartma tozu
3 su bardağı un
1 kahve kaşığı tarçın
Üzeri için:
1 küçük kase portakal kabuğu reçeli
File badem
Yapılışı: 1.5 su bardağı toz şekerle üç adet yumurtayı çırpıyoruz. Ayçiçek yağı ve sütü ekleyip çırpmaya devam ediyoruz. Daha sonra taze sıkılmış bir su bardağı portakal suyunu ilave ediyoruz. Üç su bardağı unu azar azar ilave ederken, bir paket kabartma tozunu da ekliyoruz. Bir adet portakalın rendelenmiş kabuğunu kek hamuruna karıştırıyoruz. Yağlanmış kek kalıbına hamuru boşaltıyoruz. Önceden ısıtılmış 150 derece fırında 50 dakika pişiriyoruz. Diğer yandan portakal kabuğu reçelini minik minik doğruyoruz ve şerbeti ile birlikte bir dakika kadar ısıtıyoruz. Sıcak kekin üzerine döküyoruz ve file bademler ile süslüyoruz.
BALKABAKLI SEBZELİ FIRIN MÜCVER
2 orta boy kabak
1 büyük dilim balkabağı
1 adet patates
1 adet havuç
4 adet yumurta
Yarım demet dereotu
20-25 adet maydanoz
8-10 adet yeşil soğan
Aldığı kadar un
1 paket kabartma tozu
1 kahve fincanı zeytinyağı
Tuz
Karabiber
Pul biber
Yapılışı: Kabakları soyduktan
sonra rendeleyip
suyunu sıkıyoruz.
Balkabağı, patates ve
havucu rendeliyoruz.
Yeşillikleri ince
ince doğruyoruz.
Yumurtları köpük
köpük olana kadar
ayrı bir kapta iyice
çırpıyoruz. Bütün
malzemeleri krep
yapıyormuş gibi birleştiriyoruz.
Koyu bir kek hamuru elde
edene kadar un ilave ediyoruz ve yağlanmış
tepsiye döküyoruz. Önceden ısıtılmış
175 derecelik fırında pişiriyoruz
ve dilimleyerek servis ediyoruz.