Anadolu lezzetlerini iftar sofranıza taşıyın

Anadolu lezzetlerini iftar sofranıza taşıyın

Ramazan; iftar ve sahur sofralarında herkesi bir araya getiriyor. Misafirlerinize Türk mutfağının geleneksel lezzetlerini sunmak isterseniz, Ramazan Bingöl’ün ‘Anadolu’dan Günümüze Ramazan Yemekleri’ kitabında bulunan tariflere göz atın

  • Günaydın
  • Pazartesi 30.05.2017
11 ayın sultanı Ramazan, rahmet ve bereketiyle yine tüm dünyayı kuşattı. Yapılan hazırlıklar, planlanan ziyaretler, kurulması düşünülen sofralar ve paylaşmanın ön plana çıktığı Ramazan'da; iftar ve sahur sofraları eşi dostu bir araya getiriyor.

GELENEKSEL TARİFLER
Birlik ve beraberliğin pekiştiği, hoşgörü ve paylaşmanın ön plana çıktığı Ramazan ayında unutulan birçok değer de gün yüzüne çıktı. Yalnız yenen yemekler, yerini kalabalık iftar ve sahur sofralarına bıraktı.
Ramazan denince hemen herkesin aklına ilk olarak, Ramazan yemekleri geliyor. Ramazan Bingöl restoranlarının sahibi Ramazan Bingöl de, 'Anadolu'dan Günümüze Ramazan Yemekleri' adlı kitabında; çorbalardan mezelere, zeytinyağlılardan ana yemeklere, tatlılardan şerbetlere kadar 80'e yakın geleneksel tariflere yer vermiş.
"Yemek kültürünü kaybeden toplumlar, birçok değerini de kaybeder" diyen Ramazan Bingöl, bu nedenle gelecek nesillere bir eser olarak kalması, Anadolu yemeklerinin dünyanın her yerinde yenebilmesi ve Türk mutfağının en özel lezzetlerinin keyifle yapılabilmesi için bu kitabı hazırlamış. Kitapta, zor olduğunu düşündüğünüz yemeklerin aslında ne kadar kolay yapıldığına şahit olacaksınız. Ayrıca tekdüze yemek alışkanlığınızdan kurtulup Anadolu'nun zengin mutfağıyla tanışacaksınız.
Kitapta yer alan tariflerden ikisini, siz de evinizde deneyebilir ve konuklarınıza eşsiz bir lezzet şöleni sunabilirsiniz.



TEPSİ PATLICAN KEBABI

500 gr. orta yağlı kıyma
1 kg. patlıcan
4-5 adet domates
7-8 adet yeşil biber
6 adet arpacık soğan
2 diş sarımsak
Tuz, karabiber, kırmızı toz biber

Sos için:
1 yemek kaşığı domates ve biber salçası
Az sıvı yağ
Tuz, karabiber
Yarım çay bardağı sıcak su

Yapılışı: İşe önce köfteleri yapmakla başlayalım. Kıymayı derince bir kaba aldıktan sonra içine tuz, karabiber ve kırmızı biberi ekleyip güzelce yoğuruyoruz. İyice yoğuralım ki baharatlar kıymanın her tarafına yayılsın.
Kıymayı bir süre buzdolabında, ağzı kapalı olarak bekletelim. Patlıcanları yıkadıktan sonra kalın halkalar halinde keselim ve tuzlu suda 30 dakika bekletelim. Daha sonra tuzlu sudan çıkarıp bol su ile yıkayalım. Köfte harcımızı buzdolabından çıkarıp ceviz büyüklüğünde parçalar koparalım. İki patlıcan halkasının arasına bir köfte yerleştirelim.
Bu işlemi bütün patlıcanlar için uygulayalım. Yani sırası ile bir halka patlıcan, bir köfte diye dizmemiz gerekiyor. Tepsinin ortasındaki boş yere, yıkayıp dörde böldüğümüz biberleri ve domatesleri koyalım. Üstüne arpacık soğanları ve sarımsakları ekleyelim.
Sosu için; salçayı bir çay bardağı ılık suda iyice ezip içine baharatları ve az sıvı yağ ekleyip iyice karıştırdıktan sonra tepsideki patlıcanların üstüne dökelim. Eğer bol sulu olsun derseniz, sosundaki su oranını çoğaltabilirsiniz. Tepsinin üzerini alüminyum folyo ile kapatalım. Bir süre bu şekilde pişirelim, sonra folyoyu alıp bir süre de öyle pişirelim. Önceden 200 derecede ısıtılmış fırında, patlıcanlar ve köfteler iyice pişene kadar tutalım.



SAHİNE
Peygamber Efendimiz'in döneminden bugüne kadar Ramazan sofralarını renklendiren sahineyi evinizde yapmak isterseniz, işte tarifi…

MALZEMELER:
1 kaşık bal
1 kaşık tereyağı
1 kaşık tahin

Yapılışı: Bal, tereyağı ve tahini derin bir kapta güzelce karıştırın. Pürüzsüz bir kıvama gelince Ramazan pidesi ile birlikte servis edin.