Mutfağımızda pişen çorbaların malzeme zenginliği ve çeşitliliği yüzlerce. Ancak genelde sıcak olarak tükettiğimiz çorbaların yanı sıra sıcak günlere yakışacak onlarca soğuk çorbalar da mevcut. Peki, ne kadar biliyoruz soğuk çorbaların varlığını? Yoğurt, haşlanmış ya da çiğ sebzeler, bir tutam baharat, birkaç parça buz... Sıcak günlerde içimizi ferahlatacak en lezzetli tercihlerin başında geliyor soğuk çorbalar.
MİDEMİZİ YEMEĞE HAZIRLIYOR
Çorba; ana yemekten önce midemizi yemeğe hazırlıyor, yediğimiz yemeğin hazmını da kolaylaştırıyor. Her ne kadar en çok yazın tercih edilse de kışın da, renk renk, besin değeri birbirinden farklı tarifler hazırlamak mümkün. Üstelik öğünlerin yanı sıra ferahlama isteği duyduğumuz her an tüketebiliriz. Salatalık, domates, pazı, ıspanak, pancar ve soğuk çorbaların olmazsa olmazı yoğurt...
Çorba; geleneksel bir lezzet olmasının yanı sıra besleyici ve ekonomik olmasıyla da sofralarımızda önemli bir yer kaplıyor. Ayrıca içeriğini oluşturan bu lezzetlerin bazıları tek başına yemek sayılacak kadar zengin. Öyle ki dünyada birçok ülkede ana yemek olarak yer alan lezzetler, bizde çorba olarak yeniliyor; özellikle iri taneli olanları.
Osmanlı dönemini incelediğimizde, halktan padişaha kadar herkesin akşam yemeğinde, hatta çoğu kez sabah kahvaltısında bile çorba tükettiğini görüyoruz. Tahıl, bakliyat, et, sakatat, tavuk, balık, sebze, yoğurt, süt, hamur... Renk renk, çeşit çeşit... Neredeyse doğanın sunduğu tüm nimetler, çorba olarak ikram ediliyor. Soğuk çorbalar; pratik, serinletici, vitaminli ve lezzetli. Ayrıca hazırlamak için sadece birkaç dakika yeterli. İşte Ramazan Bingöl'ün soğuk çorba tarifleri...
SOĞUK AYRAN AŞI ÇORBASI
Malzemeler:
3 bardak haşlanmış
buğday
1 kilo süzme yoğurt
2 su bardağı su
Yarım demet dereotu
Yarım demet reyhan
1 çay bardağı haşlanmış
nohut
1 tatlı kaşığı kaya
tuzu
Yapılışı: Yoğurdu derin bir kapta su ile beraber çırpın. Dereotu, semizotu ve reyhanı ince ince kıyıp yoğurda ilave edin. Tuzu, kuru naneyi, haşlanmış nohutu ve buğdayı ilave edip hepsini karıştırın ve soğuk olarak servis edin. Dilerseniz servis ederken içine buz da koyabilirsiniz.
SOĞUK DOMATES ÇORBASI
Malzemeler:
4 tane domates
Yarım su bardağı domates püresi
2 dilim ekmek
1 tane kuru soğan
2 adet salatalık
Bir avuç maydanoz
3 diş sarımsak
2 yemek kaşığı elma sirkesi
2 kaşık zeytinyağı
Tuz
Yapılışı: Domatesleri blenderde çekin. Ekmeği su ile ıslatın. Beş dakika kadar bekleyen ve yumuşayan ekmekleri de diğer malzemelerle beraber blendera attın ve karıştırın. Üzerini de, kullandığınız taze baharat ve zeytinyağı ile süsleyerek servis edin.
PAZILI SOĞUK ÇORBA
Malzemeler:
25 yaprak pazı (saplarıyla)
1 su bardağı yarma buğday
1 su bardağı yoğurt
2 diş sarımsak
2 lt. su
Tuz
Zeytinyağı
Kırmızı pulbiber
Yapılışı: Yarma buğdayı tencereye alın. Üzerine 2 litre suyu ilave ederek orta ateşte kapağı kapalı olarak yumuşayıncaya kadar haşlayın. Ezdiğiniz sarımsakları ve tuzu yoğurdun içine ekleyerek iyice çırpın. Pazıları bol suda yıkayıp sapları ile birlikte ince ince doğrayın. Haşlanmaya devam eden buğdayların içine atın ve beş dakika kadar pişirdikten sonra ocağın üzerinden alın. Ocaktan aldığınız karışımın içine sarımsaklı yoğurdu ilave ederek karıştırın. Çorbanızın üzerine yağ ve pul biber kızdırarak soğuk servis yapın.
BULGURLU SOĞUK ÇORBA
Malzemeler:
4 su bardağı doğranmış ıspanak
6 su bardağı su
3 tatlı kaşığı tuz
1 su bardağı pilavlık bulgur
5 diş sarımsak
1 su bardağı yoğurt
1 yemek kaşığı kuru nane
YAPILIŞI: Ispanakları ayıklayıp iyice yıkayın ve ince ince doğrayın. İki su bardağı su kaynatın. Bir tatlı kaşığı tuz, bulgur, ıspanak ilave ederek kısık ateşte suyunu çekinceye kadar pişirin ve soğumaya bırakın. Sarımsakları soyup yıkayın ve iki tatlı kaşığı tuz ile dövün. Yoğurdu, dört su bardağı su ile ezin. Ezilmiş sarımsakları ekleyerek, soğutulmuş yemeğe ilave edip karıştırın. Üzerine nane serperek soğuk olarak servis yapın.