Düşük bütçeli akşam yemeği hazırlamak için markete gittiğimde, aslında aklımda ne pişireceğime dair bir fikir yoktu. Uygun fiyatlı ürünlerden bir mönü yaparım diye düşünüyordum.
Senelerdir mutfakla haşır neşir olan biri olarak kendime vakit ya da bütçe sınırı koyduğumda bu iş benim için daha keyifli hale geldiği için, uygun fiyatlı biri mönü oluşturma fikri bu akşam yemeği için beni oldukça heveslendiriyordu.
Seneler önce bir yemek programı yapmıştım. Beraber program sundığumuz ustam şef Uğur Gömeç'ten öğrendiğim bir çorbayı yapmaya karar verdim. Son derece havalı, lakin mütevazı malzemeler ile hazırlanan, tadına doyum olmayan körili mercimek çorbası gelmişti aklıma.
Sonra bir baktım paketlenmiş tavuk göğsü indirimde.
Nasıl olsa ilham gelir diyerek hemen tavukları sepetime attım. Ardından birkaç baharat farkıyla yanına zerdeçallı bir pilav yaparım diye düşündüm.
'Tatlı olarak ne yapsam acaba?' diye düşünürken gözüm mevsimin gözdesi kestanelere takıldı. Kestane püreli, üzeri çikolatalı ve petibör bisküvüli kuplar hazırlamaya karar verdim.
Eve geldiğimde aşağı yukarı nasıl bir akşam yemeği sofrası hazırlayacağıma dair bir fikrim vardı lakin reçetelerim henüz oluşmamıştı. Aldım tarif defterimi elime, açtım smooth jazz müziklerimi, başladım bir yandan yapıp bir yandan tadıp bir yandan yazmaya…
Zerdeçallı pilav
2 su bardağı baldo pirinç
4 yemek kaşığı kuş üzümü
2 yemek kaşığı zerdeçal
3 su bardağı sıcak su
Tuz
Tereyağı
YAPILIŞI: Pirinci yarım saat kadar tuzlu suda bekletin ve ardından bol soğuk su ile yıkayıp süzdürün. Tencereye tereyağı koyun ve pirinçleri kavurun. Üzerine sıcak su, zerdeçal, kuş üzümlerini ve tuzu ilave edin. Kısık ateşte pişirin.
PÜF NOKTASI
Pilav yaparken tereyağı kullanacaksak eğer, mutlaka içine bir miktar sıvı yağ ilave etmemiz gerekir, zira içindeki kazein isimli süt proteini sebebiyle tereyağı cok hızlı yanabiliyor.
Körili mercimek çorbası
1 su bardağı kırmızı mercimek
1 adet patates
1 adet havuç
1 adet kuru soğan
6 su bardağı et suyu (tavuk suyu ya da bulyon olabilir)
Tuz, karabiber
1 tatlı kaşığı köri baharatı
YAPILIŞI: Tüm malzemeyi aynı anda tenceremize koyup hep beraber kaynatıyoruz. Piştikten sonra blenderda çekiyoruz. Dip not olarak aklınızda bulunsun; aslında köri baharatı diye bir şey yoktur. Köri kırkı aşkın baharatın bir karışımı olarak Hint mutfağından bir şekilde modern mutfak kültürümüze girmiş bir baharat karışımıdır.
Soya soslu sarımsaklı tavuk
2 adet tavuk göğsü
1 çay bardağı zeytinyağı
6 kaşık soya sosu
8-9 diş sarımsak
İsteğe göre pulbiber ve kekik
YAPILIŞI: Son derece hesaplı, hızlı ve basit bir tavuk tarifi ile karşınızdayım. Bütün malzemeleyi bir kapta karıştırın. 1 saat buzdolabında dinlendirin. Tercihen bir gece dinlense çok daha lezzetli olacaktır. Ardından teflon tavayı ısıtın ve tavuklar pişene kadar öce yüksek ateşte mühürleyip (suyu içinde kalsın diye) ardından orta ateşte pişirin.
Servis önerisi; kırmız soğan ile sotelenmiş haşlanmış bebek patatesler ile enfes oluyor.
Kestane püreli çikolatalı kup
Kestane püresi için:
600 gr. kestane
1.5 su bardağı su
3/4 su bardağı toz şeker
1 adet vanilya çubuğu (Tamam tamam,
ben mükemmelliyetçi biriyim diye vanilya
çubuğu yazıyorum sizi zorlamıyorum; 1 paket şekerli vanilin de olur)
1/2 su bardağı krema
1 tatlı kaşığı tarçın
Ayrıca
1 paket bitter çikolata
1/2 paket petibör bisküvi
Süslemek için varsa çırpılmış şanti, limon kabuğu rendesi ve dondurulmuş böğürtlen
YAPILIŞI: Kestanelerin üstünü çiziyoruz. İster fırınlıyoruz (bence öyle daha güzel, rengi daha koyu ve parlak oluyor), ister haşlıyoruz. Kestaneleri, su, toz şeker ve ortasına bir kesik attığımız vanilya çubuğunu bir tencerede pişmeye bırakıyoruz. Ardından krema ve tarçın ilavesiyle blenderdan çekip soğutuyoruz. Bitter çikolatayı ise benmari usulü eritiyoruz. Servis edeceğimiz kuplara sırasıyla kestane püresi, kırılmış petibör bisküvi ve eritilmiş bitter çikolata dökerek kat kat istediğimiz kadar çıkıyoruz. En son arzu edersek çırpılmış şanti, limon kabuğu rendesi ve dondurulmuş böğürtlenler ile servis ediyoruz.
PÜF NOKTASI
Kestane püresini esmer şeker ile yaparsanız rengi daha can alıcı olacaktır.