Kışın habercisi kestane kebap, köşebaşlarında yerlerini aldı. Her önlerinden geçişimde canım istiyor, vallahi diyet miyet dinlemiyorum, kendime 5 liralık alıyorum. Yürüye yürüye, parmaklarım yana yana yiyorum. Kestane, eski zamanlardan beri insanların beslenmesinde önemli rol oynamış. Şöyle ki, Alp yöresindeki insanların dört-altı aylarını kestane yiyerek geçirdikleri rivayetler arasında. Hatta fazlaca olan bu tüketimden dolayı kestanenin meyvesine fakirin ekmeği, kestane ağacına ise ekmek ağacı ismini takmışlar. Kış aylarının vazgeçilmez eğlencelerinden biri de, kestane kebabı soba üzerinde yapıp bütün aile bir arada yemek değil mi? Sırf bu sebepten bayılıyorum kış aylarına; evcimen ruhum besleniyor. Herkesin bir soba etrafında toplanması, aynı sobada kestane kebap yapılması; çaydanlığın tıngır mıngır sobanın üzerinde kaynaması, sobanın içine gömülen patatesler, üzerinde kızaran ekmekler, sobaya atılan mandalina, portakal kokularının evi mis gibi kokutması gibi son derece nostaljik keyiflerim var. Hoş, günümüzde odun veya kömür sobasını bulmakta altın madeni bulmak gibi zor ama... Kaloriferli modern evlerimizde kestane kebap nasıl yapılabilir, hemen özetliyorum: Süt kestaneleri yıkayıp kuruluyoruz. Üst tarafından birer çizik atıyoruz. Sadece üst ızgarası yanan bir fırında ya da bir teflon tavada pişiriyoruz.
Kestane deyip geçme, tanı
Kestane; potasyum, fosfor, magnezyum, kalsiyum, demir, B1 ve B2 gibi birçok yararlı mineraller ve vitaminler içeriyor.
Kestanenin 100 gramında 200 kalori bulunuyor.
İçerisindeki nişasta ve mineral tuz sebebiyle, kış aylarının zorlu şartlarına , fiziksel ve beyinsel yorgunluklara karşı paha biçilmez bir sağlık iksiri görevi görüyor.
Dikkat!
Damar sertliği ve şeker hastalığından yakınanların kestaneyi ölçülü miktarda tüketmeleri öneriliyor.
KESTANELİ MUFFİN
1 su bardağı yoğurt
1 su bardağı toz şeker
1 su bardağı ayçiçek yağı
4 adet yumurta
1 su bardağı haşlanmış kestane kırıkları
1.5 su bardağı kepekli un
1 su bardağı un
1 paket vanilya
1 paket kabartma tozu
YAPILIŞI: Yumurta ve şekeri çırpın. Diğer tüm sıvı malzemeyi ilave edin çırpmaya devam edin. Kepekli un, un, vanilya ve kabartma tozunu eleyin. Kestane ile birlikte karışıma ilave edin. Muffin kalıplarını yağlayın, ortalarına birer, üstüne çizik atılmış çiğ kestane koyun. Önceden ısıtılmış 175 derecelik fırında pişirin.
PÜF NOKTASI
Muffin kaplarına kek hamurunuzu koyduktan sonra bence kestaneleri hemen içine yerleştirmeyin. 15 dakika kadar kek pişsin. Arada çıkartıp çiğ kestaneleri ortalarına gömün. Böylece pişerken içine gömülmeyecek muffinlerin tam üzerinde kestane kebap keyfini tatmış olacaksınız.
DAĞ MEYVELİ KESTANELİ TURTA
1 su bardağı süt
1 su bardağı eritilmiş margarin
1 su bardağı toz şeker
4 yumurta
2.5 su bardağı un
1 su bardağı haşlanmış kestane kırıkları
1 paket kabartma tozu
SÜSLEMEK İÇİN:Çikolata parçaları, tarçın, dövülmüş ceviz, dondurulmuş böğürtlen, dondurulmuş vişne
YAPILIŞI: Yumurta ve toz şekeri çırpın. Margarin ve sütü ilave edin, çırpmaya devam edin. Un ve kabartma tozunu eleyip yumurtalı karışıma ilave edin. Haşlanmış kestane kırıklarını da ilave edip tahta kaşıkla karıştırıp fırın kabına alın. Üzerine çikolata parçalarını serpin. Böğürtlen, tarçın, vişne ve cevizle süsleyin. Önceden ısıtılmış 175 derelik fırında pişirin. Servis önerisi: Sıcak sunum yaparken üzerine çiğ krema dökün.
KESTANELİ FINDIK KREMASI
1 su bardağı fındık
80 gr. sütlü çikolata
80 gr. kestane püresi (Kestaneleri haşlayıp hafif kendi suyuyla blendardan çekebilirsiniz)
3 yemek kaşığı süt tozu
1 yemek kaşığı bal
1 fiske tuz
200 ml. süt
YAPILIŞI: Fırında fındıkları kokusu çıkana kadar kavurup rondoda un haline gelene kadar çekin. Sütlü çikolatayı, kaynar su dolu bir sos tenceresinin üzerinde bir kaba koyun ve sürekli karıştırarak benmari usulü eritin. Süt, süt tozu, bal ve tuzu hafif ısıtın. Bütün malzemeyi karıştırma sırası geldi. Erimiş çikolata, fındık, kestane püresi ve sütü karıştırıp krema haline gelene kadar pişirin. Kavanozda buzdolabında muhafaza edebilirsiniz.