İdilika'nın Mutfağı'nda bugün, uygun bütçeli davet sofrası hazırlamanın inceliklerini anlatmaya devam ediyorum. Bugün çok severek yaptığım pratik bir portakallı tavuk hazırladım, yanında ise bol acılı bir spagetti. Son olarak da kahveli hafif bir tatlı yaptım. Yemek faturalarınızdan tasarruf ederken, ailenize ucuz ama lezzetli yemekler hazırlamanıza yardımcı olacak birçok yol var aslında. Uygun bütçeli sofralar hazırlamak; öncelikle artan yemeklerden faydalanmak, öğünleri planlamak ve akıllı alışveriş yapmaktan geçiyor.
SOFRA HAZIRLARKEN
Hem fazla masraf etmemek,
hem de şahane yemekler hazırlamak
için birkaç püf noktasını takip
etmemiz yeterli olacaktır. Öncelikle
kullanacağımız meyve ve sebzeleri
meysiminde alıp dondurucumuzda
saklayıp ömürlerini uzatabiliriz. Yemekleri sunarken porsiyon büyüklüğünü hesaplayarak ekonomi yapabiliriz. Artan yemekleri dikkatli bir şekilde kullanmayı öğrenmemiz gerekiyor. Öyle ki; en temel gıdalar bile çorbalarda, tencere yemeklerinde veya soslarda yaratıcı bir şekilde yeniden değerlendirilebiliyor.
NARENCİYE VE TAVUK UYUMU
Ben yemeklerimde çoğunlukla
narenciye kullanıyorum. Hem aisidik
etkisinin çoğu sosun lezzetini
ön plana çıkardığına inanıyorum,
hem de narenciyenin verdiği tazelik
ve hafiflik hissini yemeklerimde
seviyorum. Limonun, portakalın
en çok yakıştığı yemeklerin başında
tavuk geliyor. Kızartmadan önce
limon suyu ilave etmek, daha çıtır
tavuklara sebep oluyor. Ya da bu
yemekte yaptığımız gibi dilim dilim
kullanarak aromasından ve görselliğinden
de faydalanabiliriz.
Bugünlük benden bu kadar. İstediğiniz zaman idilikaninmutfagi@ sabah.com.tr adresinden bana ulaşabilirsiniz. Mutlu sofralarda buluşabilmek dileği ile.
Spagetti Al Pacino
1 paket spagetti
3 yemek kaşığı zeytinyağı
2 adet domates
1 yemek kaşığı acı biber sosu
1 adet soğan
1 diş sarımsak
1 avuç kuru Arnavut biberi
YAPILIŞI: Soğanı, sarımsağı ve arnavut biberlerini minik minik doğrayıp soteliyoruz. Domatesi rendeleyip ilave ediyoruz ve pişiriyoruz.
Acı biber sosunu da ilave edip pişirmeye devam ediyoruz. Spagettileri haşlıyoruz ve sosla buluşturup servis ediyoruz.
PÜF NOKTASI
Bütçenizin durumuna göre üzerine parmesan rendesi ilave ederek servis edebilirsiniz.
Portakallı tavuk
10 adet kemikli tavuk kalça
4 diş sarımsak
1/2 su bardağı zeytinyağı
2 yemek kaşığı şeker
1 adet dilimlenmiş limon
1 adet limonun suyu
1 adet dilimlenmiş portakal
1 adet portakalın suyu
1 adet kuru soğan
1/2 tatlı kaşığı paprika
1 yemek kaşığı tavuk baharatı
1 tatlı kaşığı soğan tozu
1/4 tatlı kaşığı acı pul biber
1 tatlı kaşığı kekik
1 yemek kaşığı doğranmış taze biberiye
1 tutam deniz tuzu
1 tutam taze çekilmiş karabiber
YAPILIŞI: Fırını 200 dereceye getiriyoruz.
Ufak bir kasede zeytinyağı, rende sarımsak, şeker, soğan tozu, limon suyu, portakal suyu, tavuk baharatı, paprika, acı pul biber, tuz ve karabiberi karıştırıyoruz. Tavuk kalçalarını fırın kabına alıp üzerine hazırladığımız zeytinyağlı sosu döküp karıştırıyoruz.
Dilim halinde kesilmiş limon, portakal ve soğan halkalarını aralıklı olarak yerleştiriyoruz.
Biberiye, kekik, tuz ve karabiber ekleyip üzerini örtmeden bir saat pişiriyoruz.