Bursa’da ipek seferberliği

Bursa’da ipek seferberliği

Bursa’da, ‘İpek Şehri’ unvanının geri kazanılması için başlatılan çalışmalar sürüyor. Başta Kültür ve Turizm Bakanlığı olmak üzere Bursa Valiliği, Büyükşehir Belediyesi, İl Tarım Müdürlüğü ve muhtarlıklar ipekçilikle ilgili proje ve çalışmalarına hız verdi

Bursa'da unutulmaya yüz tutan ipek markası yeniden canlanıyor. Tekrar yaygınlaştırılmaya çalışılan ipek böceği yetiştiriciliği, 17 ilçede belirlenen ve devlet desteği ile kurulan çiftliklerde yeniden hayat buluyor. Dünyada sadece 15 ülkede üretilen ve buna karşılık birçok ülke tarafından tüketilen ipeğin merkez üssü olmak isteyen Bursa'da onlarca proje hayata geçirildi.

ÜRETİCİYE DESTEK SAĞLANDI
Devlet desteği ile ipek üretimine başlayan girişimcilere ciddi bir destek sağlayan Bursa Büyükşehir Belediyesi, özel olarak üretilen ipek askılarını 17 ilçedeki tüm üreticilere ücretsiz dağıtıyor. Büyükşehir Belediyesi tarafından hayata geçirilen 'Bursa İpeği Yeniden Hayat Bulacak' projesi ile yürütülen diğer bir çalışma kapsamında ise, üreticiye yönelik yapılan teşvik ve yardımların yanı sıra, merkez ve ilçe okullarındaki öğrencilere ipekçilik ile ilgili eğitim setleri dağıtılıyor. Bu konuya ilgi gösteren öğrenciler ürettikleri kozaları yetkililere getirerek satranç seti kazanıyor.

ÜRETİM VE TASARIM MERKEZİ AÇILDI
İpekçiliğin yaygınlaştırılması için yapılan çalışmalar kapsamında merkez Yıldırım ilçesinde Umurbey İpek Üretim ve Tasarım Merkezi açıldı. Bursa'nın en önemli ipekyolu şehirlerinden biri olduğunu belirten Büyükşehir Belediye Başkanı Recep Altepe, "Umurbey İpek Üretim ve Tasarım Merkezi, gün gelecek kalkınma anlamında Türkiye'nin lokomotifi olacak" dedi. Kelebek larvasından dokuma tezgâhına uzanan ipeğin inanılmaz yolculuğunu, hem bir ipek üreticisi olan hem de Harmancık ilçesine bağlı Ilıcaksu köyü muhtarı Sıtkı Demir anlattı. Bursa'da kendi köyünde ipekböceği yetiştiriciliği yapan Demir, "Bu yolculuk dişi bir ipekböceğinin bir seferde 200-300 yumurta yumurtlamasıyla başlıyor. Bu yumurtalardan hava şartlarına göre 8 ila 10 gün içinde 3 mm boyunda tırtıllar çıkıyor. Tırtıllar önce siyah ve tüylü oluyor. Sadece dut yaprağı yiyerek besleniyorlar ve çok oburlar, bu nedenle çok çabuk büyüyor ve beyazlaşıyorlar. Bir aylık olmadan 4 sefer deri değiştirir ve 8-9 cm boyuna ulaşarak koza örecek hale gelirler" dedi. Sadece bir dişinin bıraktığı 300 yumurtadan çıkan tırtılların bir aylık süreçte 120 kg kadar dut yaprağı tükettiğini ifade eden Muhtar Demir, "İpekböceği yetiştiriciliğinin önemli noktalarından biri de dut yaprağı teminidir. 100 tırtıl 30 günde yaklaşık 40 kg dut yaprağı yer. Bu nedenle dut ağaçlarının bol olduğu yerlerde yetiştiricilik yapmak en doğrusudur" dedi.

3 GÜNDE KOZAYI TAMAMLAR
Demir "Koza örecek hale gelen tırtıllar yemden kesilir ve koza örecek bir yer arar bu durumlarda tırtılların üzerine ince çalı ve dallar konulur. Bu noktada Büyükşehir Belediyemiz özel olarak yaptırılan askıları bize ücretsiz temin etti. Tırtılların ağızlarında bulunan boru biçimli iki salgı bezi faaliyete geçerek ipek denen sıvı bir madde salgılamaya başlar" dedi.

?BİR KOZADA BİN 200 METRE İPEK TEL
Ilıcaksu Köyü Muhtarı Sıtkı Demir, "Tırtıl 18-20 gün içinde kelebek olur ve kozayı delerek dışarıya çıkarlar. Bu nedenle koza delinmeden toplamak ve güneşe çıkartmak gerekiyor. Bir koza, 800 metre ile 1200 metre arsında değişen bütün bir halde ipek telden oluşuyor" dedi.