Türkiye'nin en iyi haber sitesi
HASAN BÜLENT KAHRAMAN

Üç güzel ada: Murano Burano ve Torcello

Venedik şu sıralar bienalle gündemde olsa da bu güzel şehre gitmişken bir gününüzü çevresindeki birbirinden güzel adalara ayırabilirsiniz

Sanatla iç içe büyüleyici bir şehir Venedik. Kendisi bir ada olduğu gibi çevresinde de kendine bağlı adalar var. Bu adaların her biri ayrı bir güzelliğe sahip. İçlerinde en çok ilgi görenleri ise Murano, Burano ve Torcello.
Murano, 700 yıldan fazla süredir eşsiz el yapımı camlarıyla ünlü. Büyük kanalı, şık meydanları ve birkaç kilisesiyle buraya küçük Venedik de denilebilir. Kanal yanında dizilmiş cam ürünleri satan dükkanlarda, camdan yapılmış minicik biblolardan devasa avizelere kadar her şeyi bulmanız mümkün.
Murano'da görülebilecek yerlerden biri de, Venedik'in en eski ve ilginç kiliselerinden biri olan santi Maria e Donato kilisesi. Saat Kulesi ve Museo Vetrario (Cam Müzesi) ise adanın görülecek diğer yerleri arasında. Cam fabrikaları ve atölyeleri halka açık değil. Bunun iki sebebi var. Birincisi, o anda gerçekten çalışıyorlar ve bunu turistlere gösteri için yapmıyorlar. İkincisi ise, tekniklerinin ve bilgilerinin rakiplerine gitmesini istemiyorlar. Fakat hafta içi sabah saatlerinde yakalarsanız, kapılarını izleyicilere açma ihtimalleri de var.



Burano'nun ünü rengarenk balıkçı evlerinden ve dantel işçiliğinden geliyor. Renkli evlerle süslenmiş daracık sokaklar ve daracık kanallar genellikle nispeten daha büyük meydanlara açılıyor. Meydanlar, özellikle dantel satan dükkanlar ve küçük pastanelerle oldukça şirin. Dantel Müzesi- Museo del Merletto'da geçmişten bugüne dantel yapımı ile ilgili tüm bilgilere ulaşmak mümkün. Dükkanlardan oldukça uygun fiyata dantel alabilirsiniz.
Burano'da evlerin kapıları çoğunlukla açık. Rengarenk boyalı oluşları da aslında bununla ilgili bir söylentiyle anlatılıyor. Balıkçıklar genelde evlerine sarhoş döndüklerinden, kapılar da hep açık olunca yanlış eve girmesinler diye, herkes evini farklı bir renge boyamış. Burano'dan her yarım saatte bir kalkan feribotla Torcello adasına varabilirsiniz. Bu sakin adaya gelenleri 7. yüzyılda yapılmış olan, meydandaki Santa Maria Assunta Kilisesi karşılıyor. Kilise hala eski heybeti ve mozaik yer döşemeleriyle göz alıcı. Santa Fosca Kilisesi ise 11. yüzyılda yapılmış. Küçük bir ada olmasına rağmen, dünyanın en ünlü restoranlarından Cipriani burada yer alıyor.

YAZARIN BUGÜNKÜ DİĞER YAZILARI
Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA