Dr. M. Nafiz Karagözoğlu İç Hastalıkları Uzmanı ve Dyt. Okan Gül, pilav ve sağlıkla ilgili bilgi verdi.
1. Vücut Enerji kaynağı olarak karbonhidratları kullanır. Miktarına dikkat edildiğinde pilav bunun güzel bir kaynağıdır.
2. Pilav özellikle Vücut için gerekli olan B1 ve B2 vitaminleri açısında önemli bir besindir.
3. Diyabet hastaları içinde pilavın miktarı ve cinsine dikkat edildiğinde kan şekerini düzenleyici etkisi vardır.
4. Et tavuk balık sıklıkla tüketemeyenler için kurubaklagillerle özellikle bulgur pilavı tüketimi vücuda kaliteli protein almamızı sağlar.
5. Pilavın içerisinde bulunan yüksek posa sindirim sisteminizi düzenleyerek sizi kolon kanseri riskine karşı korur.
6.Özellikle kabızlık problemlerinin çözümünde öğünlerle tüketilen pilavın içeriğindeki lif oranından ötürü sıklıkla tavsiye edebiliyoruz.
7. Pirinç böbrek taşı oluşumunu önler: Son zamanlarda Japonya'da yapılan araştırmalar günde iki kez onar gram pirinç kepeği yenmesinin böbrek taşları oluşumunu engellediğini ortaya koymuştur.
8. Glutensiz beslenme zorunda kalan çölyak hastalarında pirinç pilavı içeriğindeki nişastadan ötürü ilk tercih olarak kullanılır.
9. İshalin tedavisinde pirincin lapa olarak tüketilmesi bağırsak sistemimizi korur.
10.Pirinç D vitamini, kalsiyum, lif, demir ve riboflavin gibi vitaminler açısından mükemmel bir kaynaktır.
11. Kurubaklagillerle zenginleştirilen pilavın protein kaynağı olarak yüksek besin değerine sahip olması kas hacminizin artmasına sebep olur.
12. Çölyaklı sporcularda kullanılamayan bulgur pilavı yerine pirinç pilavı tüketilmelidir.