Çocuğunuza kahvaltıyı sevdirmenin tam zamanı

Çocuğunuza kahvaltıyı sevdirmenin tam zamanı

Yaz ayları; okulda abur cubur tüketmeye alışan ve çok erken kalktığı için kahvaltıyı atlayan çocuklara, doğru alışkanlıklar kazandırmak için en uygun dönem. Bu nedenle tatilde çocukları sağlıklı atıştırmalıklara yönlendirmek ve bu alışkanlığı kalıcı hale getirmek çok önemli

Yaşam kalitemizi belirleyen önemli etkenlerden biri, yediklerimiz ve içtiklerimiz... Bu nedenle sağlıklı beslenme, çocukluk yaşlarında kazandırılması gereken bir alışkanlık. Bu noktada çocukların sadece yemek yemeleri değil; neyi, ne kadar ve ne zaman yedikleri de önemli. Okul döneminde çocukların abur cubur gıdalara ve fast food'a yönelmeleri sık görülen bir durum. Yaz tatilinde ise, çocukların sağlıklı beslenme alışkanlığını yeniden kazanmaları için uygun bir dönem. Beslenme ve Diyet Uzmanı Neşe Ceylan, çocukların beslenmesiyle ilgili tavsiyelerde bulundu...
Okula başladıktan sonra çocuklar sık sık öğün atlar. Özellikle okula giden çocuklarda, kahvaltı yapmama ve ders aralarında arkadaşlarıyla birlikte cips, çikolata, bisküvi tüketme alışkanlığı ortaya çıkabiliyor. Bu uzun tatil sürecinde, özellikle kahvaltı alışkanlığını kaybeden çocuklara bu alışkanlığın yeniden kazandırılması gerekiyor. Ayrıca, çocukların tatil döneminde besin değeri ve posa oranı düşük fast-food gıdalara karşı da bilinçlendirilmesi gerekiyor. Tatilde çocukları sağlıklı atıştırmalıklara yönlendirmek ve bu alışkanlığı kalıcı hale getirmek çok önemli.
Çocuklarda; günlük enerji ihtiyacının yüzde 55-60'ının karbonhidratlardan, yüzde 15-20'sinin proteinlerden, yüzde 30'unun da yağlardan karşılanması gerekiyor. Çocuklar farklı yaşlarda, farklı miktarda besin ögelerine ihtiyaç duyar. Ayrıca harcadıkları günlük enerji miktarı da fiziksel aktivitelere göre değişiyor. Yaz döneminde çocukların harcadığı kalori miktarı önemli ölçüde artabilir. Bu nedenle 4-6 yaş grubu çocukların günde 1400-1600 kcal, 9-12 yaş grubunun ise günde 1800- 2000 kcal alması önerilir.
Yoğun fiziksel aktivitesi olan çocukların büyüme ve gelişmesi için daha çok besine ihtiyacı vardır. Ebeveynlerin, besin çeşitliliğini artırarak, düzenli ana ve ara öğünlerle bir sistem oluşturması gerekiyor. Eğer çocukların besin alımında ciddi eksiklik olduğu düşünülüyorsa, mutlaka bir uzmandan destek alınması gerekir.

TAM BUĞDAY EKMEĞİ
Zihinsel ve fiziksel çalışma için vücuda gerekli enerjiyi sağlayan karbonhidratlar, çok hızlı sindirilip kısa sürede enerjiye dönüşüyor. Ancak çocukların günlük enerjilerinin yüzde 50'sini karşılayan karbonhidratlar arasından doğru tercihler yapmak gerek. Beyaz unlu gıdalar, beyaz şeker ve şuruplu gıdalar yerine, tam buğday veya tam çavdardan yapılmış gıdalar, yulaf ezmesi, bulgur, baklagiller, meyve ve sebzeler gibi kompleks karbonhidratlar tercih edilmeli.
Çocuklar, enerjilerinin yüzde 30'unu yararlı yağlardan almalı. Omega-3, Omega- 6 ve Omega-9 gibi doymamış yağ asitleri; çocuklarda göz ve beyin gelişimini sağlar, bağışıklık sistemini kuvvetlendirir ve kalp-damar hastalıkları riskini azaltır. Bunun için; balık, ceviz, fındık, badem, lahana, brokoli, karnabahar ve tüm yeşil yapraklı sebzeler düzenli olarak tüketilmeli.
Vücut dokularını oluşturan ve devamlılığını sağlayıp onaran proteinler, çocukların büyüme ve gelişmesi için büyük önem taşıyor. Bu nedenle çocukların, iyi bir protein kaynağı olan et, balık, beyaz et, süt ve süt ürünlerinden günlük iki-üç porsiyon tüketmeleri sağlanmalı.
Süt ve süt ürünleri ile koyu yeşil yapraklı sebzelerde bulunan kalsiyum, küçük yaştaki çocukların beslenmesinde etkili bir mineraldir. 1-3 yaş arasıhdaki çocuklar günlük 700 mg., 4-8 yaş arasındaki çocuklar günlük 1000 mg., 9-18 yaş arasındaki çocuklar ise günlük 1300 mg. kalsiyuma ihtiyaç duyar.



KIZ ÇOCUKLARININ GÜNLÜK 18 MG. DEMİRE İHTİYACI VAR
Kanda oksijen taşımakla görevli olan demir, hızlı büyüme periyodu sırasında kan hacminin genişlemesi için gerekli bir mineral. Demir eksikliğine bağlı olarak ortaya çıkan anemi, bazı çocuklar için problem yaratabiliyor. Özellikle ergenliğe giren kızlar, mensturasyon döneminde kanla birlikte demir kaybettikleri için fazladan demire ihtiyaç duyuyor.
Erkeklerin günlük 10 mg., kadınların ise günlük 18 mg. demire ihtiyacı vardır. Kırmızı et, balık, beyaz et, demirden zenginleştirilmiş ekmekler, gevrekler, kuru meyveler, pekmez ve yumurta gibi besinler; en iyi demir kaynakları arasında yer alıyor.