Görünüm olarak mısır tanesine benzeyen tirmis sağlık açısından oldukça faydalı bir yşiyecektir. Diğer yörelerde acı bakla adıyla anılan bu yiyecek Antalyanın ıslak çerezi olarak bilinmektedir. Baklagiller sınıfından, Latince ismi Lupinus Albus L. (ya da Lupinus termis) olan bir bitkinin tohumlarından elde edilir.
Anavatanı Akdeniz havzasıdır, Eski Mısır ve Antik Roma'da yiyecek olarak tüketilmiştir.
Tirmis yiyeceği günümüz sağlıklı atıştırmalıklarıyla rekabet edebilecek özelliktedir. Sağlık açıısndan henüz keşfedilmemiş bir nimet olan tirmisin faydalarını sizler için araştırdık.
Yaralara karşı faydalıdır
Tirmis çerezi hücre yenileyici özelliğiyle de bilinmektedir. Tirmis toz haline getirilip yaraların üzerine sürülürse kanser yaralarına, aknelere ve çillere iyi geldiği bilinmektedir.
Basura iyi gelir
Günde bir avuç tirmis tüketmenin, basur rahatsızlığına ve kabızlığa oldukça iyi geldiği bilinmektedir.
Guatra iyi gelir
Tirmis tanelerini sirke ile kaynatın. Ilıdığında bir tülbente sarın ve guatr olan bölgeye sarın. Bu şekilde guatr hastalığını tedavi ettiği söylenmektedir.
Anne sütünü arttırır
Anne sütünü arttırıcı özelliği bulunmaktadır.