Kahvaltıyı atlamayın

Kahvaltıyı atlamayın

Kahvaltı öğününü atlayan kişilerin, damar sertliği hastalığına yakalanma riskinin daha yüksek olduğu ortaya çıktı

Bilim insanları, kahvaltı ile damar sertliği hastalığı (ateroskleroz) arasındaki bağı ortaya çıkardı. Günün en önemli öğünü olarak nitelendirilen kahvaltının, kalp damar sağlığını korumada önemli rol oynadığı bilimsel olarak kanıtlandı. Journal of the American College of Cardiology bilim dergisinde yayımlanan çalışmada, kahvaltı öğününü atlamanın damar sertliği hastalığına yakalanma riskini artırdığı kaydedildi. Araştırma kapsamında banka çalışanı olan orta yaşlı 4 bin 52 kişiyi inceleyen uzmanlar, katılımcılara günlük beslenme düzenlerine dair sorular yöneltti. Gönüllülerin yüzde 3'ünün kahvaltı öğününü atladığı, yüzde 69.4'ünün kahvaltıda az kalorili besinler tükettiği, yüzde 27.7'sinin ise kahvaltısını yüksek kalorili besinlerle yaptığı belirlendi. Katılımcıların vücut kütle endeksi, kolesterol, kan basıncı, fiziksel hereketlilik ve sigara tüketimi gibi verilerini analiz eden bilim insanları, görüntüleme teknikleriyle damar sertliği hastalığı belirtilerine sahip katılımcıları belirledi. Kahvaltı öğününü atlayanların yüzde 75'inde subklinik evresindeki damar sertliği hastalığı gözlenirken, bu oran kahvaltısını yüksek kalorili besinlerle yapanlarda yüzde 57'de kaldı.

KÖTÜ ALIŞKANLIĞA İŞARET
Araştırma ekibinin lideri Valentin Fuster, kahvaltı öğününü atlamanın sağlıksız yaşam tarzının bir işareti olduğunu belirtti. Çalışmalarında, kahvaltı öğününü atlayan katılımcıların düzensiz beslenmek, alkol tüketmek ve sigara içmek gibi kötü alışkanlıkları olduğunu gözlemlediklerini belirten Fuster, sağlıksız yaşam tarzının obezite ve hipertansiyon hastalıklarına yakalanma riskini de artırdığını kaydetti. Araştırmanın tıp dünyası için büyük önem taşıdığını belirten araştırma ekibinden Jose Penalvo ise "Elde ettiğimiz bulgular, kamu sağlığı politikaları için mesaj niteliği taşımasının yanı sıra diyet önerilerinde kullanılabilir" ifadelerini kullandı.