Sofraların vazgeçilmezi helva
Tahinli Ve Ceviz Soslu Un Helvası Tarifi.
4 çorba kaşığı tepeleme tereyağı
3 su bardağı un
Bir buçuk su bardağı tahin
Şerbeti için:
2 su bardağı tozşeker
2 su bardağı su
Cevizli sos: 1 su bardağı ceviz
1 su bardağı su
1 çorba kaşığı tozşeker
1 çorba kaşığı krema
1 çay bardağı pekmez
Servis için: Dondurma.
HELVA için tereyağı ve unu bir tencereye alın. Kısık ateşte, unun kokusu çıkana kadar tahta bir kaşıkla karıştırarak 40-45 dakika kavurun. Üzerine tahin ilave edip, 5-10 dakika daha kavurmaya devam edin. Diğer taraftan şerbet için tozşeker ve suyu kaynatın. Sıcakken helvanın içine katın ve bir taraftan da karıştırın. Helva şerbeti çekene kadar karıştırmaya devam edin. Ocağın altını kapatın ve helvayı kaşıkla şekillendirerek servis tabağına alın. Cevizli sos için, su ve tozşekeri kaynatın. Cevizi ilave edip, 1-2 dakika daha kaynatın. Ocağın altını kapatın ve krema ile pekmezi katıp, karıştırın. Hazırladığınız sosu helvanın üzerine gezdirdikten sonra, dondurma ile birlikte servis yapın..
Sofraların vazgeçilmezi helva
Helva-i Hakani (Osmanlı Mutfağı’ndan) Tarifi.
200 gram tereyağı veya margarin
1 su bardağı un
1 su bardağı pirinç unu
1 su bardağı nişasta
3 su bardağı süt
‹ki buçuk su bardağı tozşeker
100 gram iri dövülmüş ceviz
Yarım kahve fincanı gül suyu.
1 TENCEREYE yağı alıp eritelim. Unu ve 1 su bardağı pirinç ununu ekleyip, ağır ateşte ve sürekli karıştırarak kavuralım.
2 Üzerine 1 su bardağı nişastayı ilave edip hafifçe esmerleşip meyanesi gelene dek ve sürekli karıştırarak kavurmaya devam edelim.
3 Sonra kaynar haldeki sütü ekleyerek, karıştırmaya ara vermeden, helvanın sütü çekmesini sağlayalım.
4 Tozşekeri ilave edip karıştıralım. Dövülmüş cevizi de ekleyip bir kez karıştırdıktan sonra, helvayı ateşten alalım. 15-20 dakika demlendirelim. Servis tabağına alıp arzuya göre üzerine gül suyunu gezdirelim. Servis yapalım.
Sofraların vazgeçilmezi helva
Portakallı İrmik Helvası Tarifi.
500 gram irmik
4 su bardağı süt
3 su bardağı tozşeker
350 gram margarin
1 çorba kaşığı dolmalık fıstık
1 adet portakalın rendelenmiş kabuğu
Süslemek için:
Kavrulmuş dolmalık fıstık, rendelenmiş portakal kabuğu.
SÜT ve tozşekeri bir tencereye alıp kaynatın. Diğer taraftan margarini eritip, dolmalık fıstıkları pembeleştirin. Üzerine irmik ilave edip sürekli karıştırarak rengi dönene kadar kavurun. Kaynayan sütlü şurubu sürekli karıştırarak irmiğe ekleyin. Rendelenmiş portakal kabuğunu ilave edin. irmik şurubu tamamen çekene dek pişirip ocaktan alın. Arzunuza göre şekillendirip, süsleyerek servis yapın..
Sofraların vazgeçilmezi helva
Bademli Un Helvası Tarifi.
4 su bardağı un
1 su bardağı toz badem
250 gram tereyağı
1 su bardağı tozşeker
1 çorba kaşığı tozşeker
2 su bardağı süt
1 paket vanilya
Süslemek için:
1 çay bardağı badem .
TEREYAĞINI eritip, unu ekleyin. Rengi koyu sarı olana dek karıştırarak kavurun. Ayrı bir yerde süt ve tozşekeri, tozşeker eriyene dek kaynatın. Vanilya ekleyip ocaktan alın. Una badem ilave edip karıştırın. Ardından sütlü karışımı ekleyip tekrar karıştırın. Ocaktan alıp, tencerenin kapağını kapatarak 5 dakika dinlendirin. Dilediğiniz şekildeki bir kalıbın tabanına badem yerleştirin. Üzerine hafif bastırarak helvayı yayın. Kalıptan ters çevirip çıkarın. Bademle süsleyip servis yapın..
Sofraların vazgeçilmezi helva
Damla Sakızlı İrmik Helvası Tarifi.
1 tatlı kaşığı dövülmüş damla sakızı
2 su bardağı irmik
100 gram tereyağı
1 su bardağı kara Özbek üzümü
Bir buçuk su bardağı kıyılmış ceviz
2 su bardağı süt
Bir buçuk su bardağı tozşeker .
İRMİK ve tereyağını bir tencereye alın. Bir yandan tahta bir kaşıkla kavururken, diğer yandan da üzüm ve cevizi ekleyin. Kokusu çıkana kadar kavurmaya devam edin ve ocağın altını kapatın. Diğer taraftan ayrı bir tencerede süt, damla sakızı ve tozşekeri kaynamaya bırakın. Bir taşım kaynadıktan sonra tencereyi ocaktan alın ve kavurduğunuz irmiğin üzerine ilave edip, karıştırın. Tencerenin kapağını kapatın ve 15-20 dakika demlenmeye bırakın. Daha sonra dilediğiniz şekilde servis yapın..
Sofraların vazgeçilmezi helva
Halley’li İrmik Helvası Tarifi.
4 adet Halley
2 su bardağı irmik
2 çorba kaşığı dolmalık fıstık
3 su bardağı süt
1 su bardağı su
125 gram tereyağı
Bir buçuk su bardağı tozşeker
6 top vanilyalı dondurma
Üzeri için: Tarçın.
İrmiği 15 dakika kavurup, dolmalık fıstık ekleyin. İrmiğin rengi dönene kadar kavurmaya devam edin. Ayrı bir yerde süt, su, tereyağı ve tozşekeri iyice kaynatıp, irmiğe ekleyin. Suyunu çekene kadar karıştırarak pişirin. Ocaktan alıp, kapağını kapatın. Ara sıra karıştırıp 30 dakika dinlendirin. Kapağını açıp soğumaya bırakın. Bu arada Halley'leri küp doğrayın..Bir kasenin içini streç filmle kaplayın. Ortası boş kalacak şekilde bastırarak irmik helvası yerleştirin. Boş kısma 1 top dondurma ve küp doğranmış Halley yerleştirin. Üzerini irmik helvasıyla kapatın. Servis tabağına ters çevirip çıkarın. Kalan malzemeyi de aynı şekilde hazırlayın. Tarçın serpip servis yapın..
Sofraların vazgeçilmezi helva
Kakaolu Un Helvası Tarifi.
Bir buçuk su bardağı un
1 su bardağı sıvıyağ
100 gram antepfıstığı
2 çorba kaşığı kakao
2 su bardağı tozşeker
İki buçuk su bardağı su
Süslemek için: Antepfıstığı.
UN ve sıvıyağı bir tencereye alın. Kısık ateşte tahta bir kaşıkla sürekli karıştırarak pembeleşene kadar kavurun. Antepfıstığını ilave edin ve hafif kızarmaya başlayınca tencereyi ocaktan alın. 1-2 dakika dinlendikten sonra kakaoyu eleyerek ekleyin ve karıştırın. Diğer taraftan tozşeker ve suyu kaynatın. Hazırladığınız sıcak şerbeti helvaya yavaşça karıştırarak ilave edin. Tencereyi tekrar ocağa koyun ve kısık ateşte 2-3 dakika daha karıştırın. Sıcakken küçük kalıplara koyun ve servis tabağına ters çevirip çıkarın. Antepfıstığı ile süsledikten sonra, sıcak veya ılık olarak servis yapın..
Sofraların vazgeçilmezi helva
Mısır Unu Helvası Tarifi.
2 su bardağı süt
200 gram tereyağı
2 su bardağı mısır unu
1 su bardağı tozşeker
2 çorba kaşığı dolmalık fıstık
100 gram antepfıstığı.
Sütü bir tencereye alıp kaynatın ve ılınmaya bırakın. Ayrı bir tencerede tereyağını eritin. Mısır unu, tozşeker, dolmalık fıstık ve antepfıstığını ekleyin ve kısık ateşte 45 dakika kavurun. Helvayı yuvarlak bir tepsiye boşaltıp düzeltin. Üzerine ılık sütü döküp soğumaya bırakın. Helvadan kaşıkla parçalar koparıp dilediğiniz şekilde yuvarlayarak servis yapın..
Sofraların vazgeçilmezi helva
Girit Kaymak Helvası Tarifi.
250 gram kaymak
1 su bardağı un
4-5 çorba kaşığı bal veya pudraşekeri
1 çay kaşığı tarçın .
Kaymağı bir tencereye alın. Orta ateşte tahta bir kaşıkla karıştırarak köpürünceye kadar kaynatın. İçine unu azar azar ilave edip helva kavurur gibi kavurun. Unun rengi dönmeye başlayınca ocağın altını kapatın. Helvayı servis tabağına kaşık kaşık alın. Bal veya pudraşekerini sıcak helvanın üzerine gezdirin. Tarçın serpip servis yapın..
Sofraların vazgeçilmezi helva
Meyveli Helva Tarifi.
500 gram tahin helvası
1 adet rendelenmiş ayva
2 adet rendelenmiş elma
1 çorba kaşığı dolmalık fıstık
1 çorba kaşığı kuş üzümü
2 adet limonun suyu
Bir miktar tarçın.
HELVAYI ezip, rendelenmiş ayva ve elma ile karıştırın. Üzerine fıstık, üzüm ve limon suyunu ekleyin. Hafifçe yağlanmış fırın kabına yayın. Orta ısılı fırında üzeri kızarana dek (aşağı yukarı 20 dakika) pişirin. Fırından alıp, üzerine tarçın serpin..