5 adımda Sicilya

Güzel plajları, antik kalıntıları ve hâlâ aktif olan Etna yanardağı ile Sicilya mutlaka görülmeyi hak ediyor. Deniz mahsullü harika yemeklerinden dünyayla yarışan yerli şaraplarına kadar zengin bir mutfak kültürüne sahip Sicilya'yla tanışmaya hazır mısınız?

  • Turizm
  • Salı 16.04.2014
Lezzet: Antica Dolceria Bonajuto
İspanyollar 1500'lerde Sicilya'ya sadece çikolatayı değil Aztekler'e ait hazırlama yöntemlerini de beraberlerinde getirmişlerdi. Bugün adada bu eski yöntemle çikolata yapmaya devam eden Antica Dolceria Bonajuto, güneydoğudaki Modica'da hizmet veriyor. 1880'de Francesco Bonajuto tarafından kurulan fabrika, Afrika'dan gelen ve yarı öğütülmüş çekirdeklerle üretime başlamış ve çikolataları soğuk işleme yoluyla şekillendirmiş. Kırmızı acıbiber, vanilya ve kakule gibi baharatlarla tatlandırılan çikolataların yanı sıra, burada pastane ürünleri, şaraplar ve çikolata likörü de satılıyor. www.bonajuto.it

Sanat: Teatro Massimo
Ülkenin en büyük tiyatro salonu olan neoklasik Teatro Massimo, açıldığı 1897 yılından beri Sicilya'da ve tüm İtalya'da operanın, balenin ve klasik müziğin en önemli merkezi olarak biliniyor. Burası aynı zamanda The Godfather III (Baba III) filminin son sahnesine ev sahipliği yaptığından dolayı filmin hayranlarının sıklıkla ziyaret ettiği bir yer. Yılda 140'tan fazla gecede performanslara ev sahipliği yapan tiyatroda şu sıralar Carmen, Don Giovanni ve Der Rosenkavalier yapımları sahneleniyor. Tiyatroyu rehberli turlarla gezmek da mümkün. www.teatromassimo.it

Şarap: Planeta
Menfi'deki bu şarap evini ziyaret etmek için birçok sebep var. Bunların başında tabii ki eski ve yeni Sicilya şaraplarından oluşan geniş bir seçki geliyor. Çoğu klasik olan bu şaraplar arasında vintage kategorisine girebilecek grecanico, moscato di noto ve frappato gibi yerli üzüm çeşitlerinden yapılmış olanlara özellikle dikkat. Planeta'yı ziyaret için bir diğer sebep ise 1700'lerden kalma, şarap yapımı konusunda engin bilgi kaynağı olan kütüphaneleri. Planeta sadece şaraplarıyla değil geleneksel yöntemlerle yapılan zeytinyağı üretimi ile de öne çıkıyor. www.planeta.it

Restoran: La Gazza Ladra
Yurt dışında uzun yıllar mutfak eğitimi aldıktan sonra vatanı Sicilya'ya dönen şef David Tamburini, adanın en popüler isimlerinden. Michelin yıldızlı restoran La Gazza Ladra, Modica'da 19. yüzyıldan kalma Palazzo Failla içinde hizmet veriyor. Restoranın menüsünde ciğer ezmeli güvercin, güveçte karides salatalı orfoz balığı; domates, fesleğen, patlıcan ve koyun peyniriyle doldurulmuş ravioli gibi geleneksel lezzetler var. İster siyah ve beyaz renkleriyle dekore edilmiş geleneksel yemek salonunda oturabiliyorsunuz, isterseniz çiçeklerle dolu bahçede. www.ristorantelagazzaladra.it

Konaklama: Grand Hotel Timeo by Orient-Express
Sicilya aristokrasisinden bugüne miras kalan 19. yüzyıl malikânesinde hizmet veren bu muhteşem otel, konaklamasanız bile görülmeye değer. Taormina'daki ilk otel olma özelliğini de taşıyan Grand Hotel Timeo by Orient-Express, Etna yanardağı ve deniz manzarasıyla nefes kesiyor. Barok stilde dekore edilmiş 70 oda, otelin şu anki sahibi Orient-Express tarafından 2011'de elden geçirilip yeniden dekore edilmiş. Otelin spa'sı yorgunluğunu atmak ve gevşemek isteyenler için ideal. www.grandhoteltimeo.com