Yeni sistemle kaosun önüne nasıl geçilecek

Yeni sistemle kaosun önüne nasıl geçilecek

07.02.2017 | 01:54

Canan Barlas ile Gündem programında konuşan Gazeteci-Akademisyen İdris Kardaş, yeni sistem ile koalisyon krizlerinin ve cumhurbaşkanlığı seçimlerinde yaşanan kaosun nasıl çözüme kavuşacağını anlattı. .

Yeni Cumhurbaşkanlığı sistemi ile bugüne kadar yaşanan hükmet krizlerinin yaşanmayacağını seçimden sonraki gün hükümetin hemen kurulacağını söylüyoruz. Aynı zamanda şunu da söylüyoruz Cumhurbaşkanı halk tarafından seçildiği için Cumhurbaşkanı krizi de yaşanmayacak.1961 seçimlerini örnek olarak anlatmak istiyorum. Çünkü 27 Mayıs olmuş darbe gerçekleşmiş 17 Eylül'de Adnan Menderes idam edilmiş. Tam bir ay sonra 15 Ekim 196'de gerçekleşen bir seçim. Bu seçim şunun için önemli ilk defa tek parti iktidar olmuyor koalisyonlar konuşulmaya başlanıyor. İlk hükümet krizlerinin başladığı dönem Demokrat Parti'nin arkasından geldiğini söyleyen AP, YTP VE CKPM' nin toplam oy oranının yüzde 62 olduğunu ve CHP'nin yüzde 36 oy oranı ile birince parti olduğunu görüyoruz.

21 EKİM PROTOKOLÜ

Burada şöyle bir tartışma başlıyor CHP bir ay önce Genel başkanını idam ettiği DP ile nasıl koalisyon yapacak? Bu nasıl mümkün olacak? Meclis'ten nasıl bir Cumhurbaşkanı adayı çıksın ki DP geleneğinden bir aday çıkmasın. Bunun gerçekleşmesi için hemen girişimler başlıyor. Siyaset ısınıyor ve DP'nin devamı olan bu 3 parti Cemal Gürsel'in aday olmaması konusunda hemfikir oluyorlar.Aday olarak Ali Fuat Başgil'I görmek istiyorlar. Bunun karşısında Askeri Milli Birlik Komitesi'nin adayı Cemal Gürsel olarak ortaya çıkıyor. Bunun karşısında çok enteresan bir gelişme oluyor ve MBK'nın karşısında olan üst düzey subayların olduğu bir grup 21 Ekim'de bir protokol yayınlıyorlar. Protokolde 15 Ekim'de yapılan seçimleri yok sayıyorlar,Meclisi fes edeceklerini söylüyorlar,bütün siyasi partilerin kapatılacağını söylüyorlar.

ÇANKAYA PROTOKOLÜ

Ve sonrasında malesef seçimle göreve gelen siyasi partiler askerin mudahalesi ile Çankaya Protokolünü imzalamak zorunda kalıyorlar.Protokolün içeriği ise şu şekilde;Kimse Cumhurbaşkanı adayı çıkarmayacak,Cemal Gürsel Cumhurbaşkanı seçilecek,Yassıada mahkumları affedilmeyecek, 27 Mayis'ta uzaklaştırılan Generaller geri gelmeyecek, yazılı olmayan ve en öenmli olan madde İnönü başkanlığında bir koalisyon kurulacak

.
Sıradaki

OTOMATİK OYNAT

SON DAKİKA