Bunları her gün yiyin!

Tavuk etinin kanserojen olduğu söylentilerine Prof. Dr. Erkan Topuz açıklık getirdi: "Dolaşarak beslenen tavuğun eti kanserden korur. Çiftlik tavuğu yediğinizden emin değilseniz, hindi eti yiyin"

  • Yaşam
  • Pazar 02.07.2012
Prof. Dr. Erkan Topuz kendinizin ve ailenizin sağlığını koruyabileceğiniz formülleri veriyor. Universal Hastaneler Grubu İtalyan ve Çamlıca Hastaneleri Tıbbi Onkoloji Direktörü Prof. Dr. Erkan Topuz, Sabah okurları için son araştırmalarla kanıtlanmış kanserojen listelerini açıklıyor ve kanserden nasıl korunabileceğimizi anlatıyor:

GDO ETKİSİ 10 YILDA ÇIKAR

GDO'lu yiyeceklerin kanser yapıcı etkisi henüz kanıtlanmadı. Ancak teorik olarak tahmin ediliyor. Kronik olarak etkilenmek için bu gıdaları en az 10 senenin üzerinde almak gerekir. Sonuçları önümüzdeki 10 yılda ortaya çıkar. Tavuk eti protein olarak ucuz olması nedeniyle orta hallilerin en büyük protein gıdası, ancak tavukların bu çiftliklerde ne ile beslendiği açık açık ortaya konulmamalıdır. Bu yemlerin içinde bilindiği gibi Almanya'da dioksin bulunmuştur. Hayvanların mısırla beslenmesinin ise Omega-6'yı artırdığı ve bunun da gezmeyen, dolaşmayan hayvanlarda bir dezavantaj olduğu gösterilmiştir. Bunlara hormon verilip verilmediği tartışma konusudur. Yürüyen, dolaşan tavuklarda besleyici özellik vardır, hatta bunların horoz ihtiva eden çiftliklerdeki yumurtalarda bulunan besinden dolayı beslenme ve kanserden korunma daha fazladır. Eğer tavuk çiftlikleri sık kontrol edilir ve gıdaların toksik olup olmadığı, hormon verilip verilmediği dikkat edilirse yemek bakımından bir zarar teşkil etmez. Ancak hindi etini tercih etmek daha faydalıdır. Çünkü hindi etinde yağ oranı tavuğa göre daha düşüktür. Tavuğun derisinin nasıl temizlendiğini bilmiyoruz. Tavuğun derisi çıkartılmalı ve öyle yenilmelidir.

AZ TUZ, KISIK ATEŞ

Raf ömrü uzun olan hiç bir gıdayı soframa sokmam. Kırmızı eti en fazla haftada bir tüketirim.Bunun dışında su, ayran ve kendi yaptığım meyve sularını tüketirim. Ancak şunu da belirteyim meyve suyunu hızlı içmeyin. Bir bardak yarım saatte tüketilmelidir. Genellikle güvenilir olmadığı için salam sucuk sosis gibi yiyeceklerden de şimdilik uzak durmaktayım. Güven verici bir ortam sağlanırsa bunlar kullanılabilir. Tuz hiç kullanmam. Kullanırsam da çok az kaya tuzu kullanırım. Beyaz un, seker hiç kullanmam. Bilinen en eski kanser türlerinden biri olan mide kanserine 40 yaş üzerinde sıklıkla rastlanıyor. Beslenme alışkanlığı ile yakından ilgisi vardır. Aşırı tuzlu yiyecekler, koyu çay, tütsülenmiş besinler ve sigara bu kanseri tetikler. Amerika'da yapılan araştırmalar doğru yeme alışkanlıkları ile bu kanserin görülme oranının yedinci sıraya kadar düştüğünü kanıtladı. 40 yaş altındakilerde bu kansere az rastlanır, ancak Türkiye'de kötü yeme alışkanlığı nedeniyle genç yaşta görülme oranı arttı. Türkiye'de kırmızı et tüketimi bu kanseri tetikliyor. Mide kanserinden korunmanın bir diğer yolu da yiyecekleri kısık ateşte pişirmektir, yüksek ısıda pişirmek kansere neden oluyor.

HER GÜN MUTLAKA YEMEK GEREKİYOR
ASMA YAPRAĞI ÇAYI: Bizim o kara asma üzümlerinin oldukça faydalı oldukları bilinir. Hatta kökünün bile çay olarak tüketilmesi faydalıdır. Şu günlerde manav tezgahlarında görmeye başladığımız çağlayı da herkese ve özellikle kanser hastalarına öneriyorum.
TİRYAKİYE BETAKAROTEN YOK: Bazı çalışmalar, sigara içenlerde betakaroten hapının riskli olduğunu söylüyor. Dolayısıyla sigara içenlerin, betakaroten kullanırken daha dikkatli olması gerekir.
YEMEKLERE SOĞAN: Soğan, pırasa ve elmada bulunan "quercetin", kanser riskini azaltıyor. Bol bol soğan yiyin.
BÖĞÜRTLEN VE ÜZÜM KORUR: İçeriğinde ellagic asit olan küçük kırmızı meyveler tüketin. Kiraz, böğürtlen, çilek ve üzüm kanserden koruyan gıdalardır.
ELMA SİRKELİ LAHANA TURŞUSU: Brokoli, karnabahar, lahana ve özellikle elma sirkesine konulmuş lahana turşusu bol bol tüketilmelidir.
BUĞDAY ÇİMENİ EKİN: Bahçeniz varsa bir kenara buğday çimeni ekin. Yeşerdikten sonra çiğ suyunu her gün bir bardak tüketin. Akciğer kanserinden korunmada yeşil çay da çok önemlidir. Arpa çimini de çiğ olarak sıklıkla tüketin.
YUMURTA AKI TÜMÖR KÜÇÜLTÜR: Yumurta akında bulunan K2 vitamininin, hayvanlar üzerindeki deneylerde tümörü küçülttüğü görülmüştür. Ancak yumurtaların çiftlik tavuğu mu, köy tavuğundan mı olduğuna dikkat edin.
FESLEĞEN: Özellikle meme, kolon tümörlerinde etkilidir.