Aile sofraları, beden ve ruh sağlığına iyi geliyor

ABD'deki bir araştırmaya göre, ailece yenen yemekler özellikle obezite riskini azaltıyor. Sofrada şekillenen yemek zevki aynı zamanda duygusal gelişime de olumlu katkı yapıyor

  • Yaşam
  • Perşembe 26.07.2012
ABD'deki Rutgers Üniversitesi'nin 70 farklı araştırmadan derlediği sonuçlara göre aile ile birlikte sofrada yemek yemek özellikle çocuklukta obezite riskini azaltıyor. Araştırmalara göre ailece yenilen yemeklerde sebze ve meyve ağırlıklı mönüler ön plana çıkıyor. Yağlı yiyecekler sofralara pek uğramadığı için sağlıklı beslenme sağlanıyor. Araştırmanın başkanlığını yürüten Tours Üniversitesi Beslenme ve Sosyoloji Uzmanı Prof. Dr. Jean Pierre Corbeau, "Ebeveynler ve çocukları arasında yemekten zevk alma etrafında şekillenen bir ilişki, sağlıklı ve düzenli bir beslenme kadar duygusal gelişim üzerinde de olumlu etkilere sahip" yorumunu yapıyor. Prof. Dr. Jean Pierre Corbeau, ailece yemek yemenin ailevi ilişkileri güçlendirdiğini belirtiyor ve bu sofraların etrafında büyüyen çocukların zararlı alışkanlıklardan korunmasının da daha kolay olduğunun altını çiziyor. Araştırmaya göre yemek sırasında televizyonun kapatılması öneriliyor. Sağlıklı bir aile birliği için medya tüketimi eşliğinde yemek yenilmemesi daha doğru. "Ne kadar az TV o kadar iyi aile birliği ve sağlıklı beslenme alışkanlığı" deniliyor. Batı Kanada'da 150 ilköğretim okulu üzerinde yapılan araştırmaya göre ise, çocuklar yemek hazırlanırken mutfakta bulunduğunda sağlıklı beslenme alışkanlığı kazanıyor. Yemeğin nasıl yapıldığını görmeleri ve hatta yemek hazırlanırken yardımcı olmaları çocukların iştahını açabiliyor. Mutfak da değil de televizyon karşısında yemek yemek ise dikkatlerinin dağılmasına ve asosyal kişiler olmalarına sebep oluyor. Araştırmayı yürüten Alberta Üniversitesi Öğretim Üyesi Dr. Yen Li Chu, "Biz meyve ve sebze yemeye iterek iştahlarını artırmayı amaçlıyoruz. Yemek konusunda iyi seçimler yapmaları için ise okulda pişirme kulüplerinin olması veya gastronomiye yönelmeleri faydalı olabilir" diyor. Çocukların mutfakta zaman geçirmesi ve aile ile birlikte yemek yemesini öneren Türk hekimleri de bu konuda önerilerde bulunuyor. SAĞLIK SERVİSİ

Faydalı bir baskı yaratır huzur bulurlar
Prof. Dr. Mesut Başak (Yalova Üniversitesi İç Hastalıkları Anabilim Dalı Başkanı): Toplu yemek, çocukların ailenin kontrolünde yemek yemelerini sağlar. Zararlı içecek ve yiyecekler o sofraya girmez. Bir gözlem ortamı vardır. Çok gazlı içecek içiyorsa bile bunu yapamaz. Çok kilolu ise aile ikinci tabağa izin vermez ve kamuoyu baskısı oluşmuş olur. Faydalı bir baskıdır, çocuk huzur bulur. Kortizonun salgılanmasına engel olan da bu huzur ortamıdır. Mutfakta bulunması ise göz doygunluğunu meydana getirir. Birçok yiyecekle bir arada olması beynine tatmin edici uyarılar gönderir.

Mutfağa giren çocuk daha bilinçli olur

Prof. Dr. Ziya Mocan (İç Hastalıkları Uzmanı): Ev yemekleri her zaman çok daha sağlıklı ve özenli hazırlanır. Bu sofralar bütün ailenin beslenmesi için önemlidir ancak özellikle de çocuklar psikolojik doyuma da ulaşmış olurlar. Yemeğin nasıl yapıldığını, ne kadar yağ kullanıldığını görmesi bilinçli bir yemek yeme alışkanlığı getirir. Bu nedenle çocuk aktif olarak mutfakta bulunmalı. Anneler yemek hazırlarken çocuklara da küçük görevler vermeli. Kız erkek çocuk demeden yemek yapmayı çocuklara öğretmek lazım. Böylece dışardan beslenmek zorunda da kalmazlar.
Çocuklarda birliktelik ve güven gelişir
Uzm. Dr. Ayça Kaya (Metabolizma Hastalıkları Uzmanı): Aile ile birlikte yemek yemek obezite riskini azaltır ve abur cubur tüketimini engeller. Tencere yemekleri olduğu için kalori ve yağ alımı minimum olur. Çocukta birliktelik ve güven duygusunu geliştirir. Sosyal ortamda da bu durumun faydası vardır. Anneyle birlikte yemek yaptığı zaman çocuk paket ürünlerden uzaklaşır. İşlenmemiş doğal yiyeceklerden bir yemek yapmak alışkanlıklarının değişmesine yardımcı olur. Organik beslendiğini fark eden çocuk abur cubur yemeyi de azaltır.