Mardinli Ebru Baybara Demir, turizm ve gastronomi alanında gerçekleştirdiği projelerle "Uluslararası Bask Dünya Aşçılık Ödülleri"nde ilk 10'a kalarak finalist olan ilk Türk oldu. 100 bin euro ödüllü yarışmanın sonuçları 18 Temmuz'da Meksika'da ilan edilecek. Ödül töreni ekimde İspanya'nın San Sebastian kentinde gerçekleştirilecek. Mardinli bir ailenin kızı olan ve İstanbul'da doğan Demir, 1999'da Mardin'e yerleşerek turizm faaliyetlerine başladı. İlerleyen yıllarda gastronomi ekseninde geliştirdiği projelerle hem bölgenin yerel kadınlarını hem de 2011 sonrası gelen Suriyeli mülteci kadınları bir araya getirerek bölge kadınlarının hayatını değiştirdi. Şimdi ise "Gastronomi Okulu" kurarak kadın istihdamını artırma hedefini ve uluslararası bir yarışmada finale kalma heyecanını SABAH'a anlattı.
2000'de Mardin'de rehberlik yaparken Alman bir turist grubu geldi. Mardin'in tek restoranına götürdüm, yemeği beğenmediler. Ertesi gün onları yengemin evine yemeğe getirdim. Yemeklere bayıldılar. İlk önce Mardin Müzesi'nin kullanılmayan kafesine girdik. Daha sonra Cercis Murat Konağı'nı tutarak işletmemi kurdum.
2016'da Suriyeli mülteci kadınlardan oluşan 83 kadın ile "Amazon Kraliçeleri Projesi"ni hayata geçirdik. 24 ton biberden salça üretip sattık.