Türkiye'nin en iyi haber sitesi
EMRE AKÖZ

Çanakkale geçilmezin İspanyolcası

Brezilya'nın efsanevi futbolcularından Waldyr Pereira (1928-2001) ya da bilinen lakabıyla Didi, 1972-1975 arasında Fenerbahçe'yi çalıştırmış ve iki kere şampiyon yapmıştı.
Didi'nin henüz takımın başına geçmeden, futbolcularla tanışmadan, Fenerbahçe'nin çok gol atacağını söylemesi yadırganmıştı.
Sebebi sorulduğunda Didi bunu 1970 Dünya Kupası'nda, otoritelerin pek şans tanımamasına rağmen, çeyrek final oynattığı Peru Milli Takımı'ndaki deneyimine bağlamıştı:
"Peru'yu çalıştırırken üç kalecimiz de birbirinden zayıftı. Her maçta gol yiyeceğimiz kesindi. O halde yediğimizden fazlasını atmamız gerekiyordu. Takımı ona göre oynattım."
Futbol tarihinde bunun gibi nice örnek vardır: Bazı takımlar gol yemeyerek değil, yediklerinden fazlasını atarak yükselir.
Avrupa Şampiyonu İspanya'nın oyun tarzını analiz eden yazılar okudum, TV programları izledim...

Santrfora geçit yok

Yorumcukların ekseriyeti... İspanya'nın topa daha çok hakim olmasından... Kısaca "tik tak" denilen, rakibi usandıran tek pas trafiğiyle oynamasından... Sonra arkaya attığı öldürücü paslarla gole gitmesinden söz ediyor.
İspanya'nın maçlarını sadece bu açıdan yorumlamak, bence fevkalade eksik bir yaklaşım.
Tamam, bu takımın topa rakibinden daha çok sahip olduğunu (yüzde 60+) hepimiz biliyoruz...
Asıl şu soruya cevap bulmak gerekiyor: Bu adamlar nasıl bir savunma yapıyor ki çok az gol yiyor?
Mesela Fransa'ya 2 attılar; hiç yemediler. Almanya'ya da 2 gol attılar. Peki Almanya onlara niye 3 atamadı? Böyle sürüyle örnek var...

'6 saniye pres' açıklamaz
İspanya, Barcelona'nın milli takımlar kategorisindeki devamı sayılır. Ellerinde Arjantinli Messi'nin İspanyol kopyası olsa, bire bir aynı olacaklar.
Bir ara Barcelona'nın, topu kaybettikten sonra, 6 saniye içinde tekrar kazanmak üzere pres yaptığından söz edilmişti. Hatta bu uygulamayı gösteren videolar medyada ve YouTube'da yer almıştı.
Aykut Kocaman da Alex ile ilgili temel derdini açıklarken, "Dünya yıldızı Messi 'bile' pres yapıyor" demişti.
Ancak "topa çok sahip olmak" ve "6 saniye baskısı" yeteri kadar açıklayıcı olgular değil.
Çünkü kontratak futbolunu iyi oynayan takımlar, zaten topa daha az sahip olurlar ama üç ataktan iki gol çıkararak maçı kazanıverirler.
Peki İspanyollar, nasıl oluyor da kontrataktan gol yemiyor (az yiyor)? Hem de defansı ileriye sürerek arkada geniş alanlar bırakmalarına rağmen...

Biraz da sen ye birader!

Barcelona ve İspanyol Milli Takımı "3 yiyip 4 atan" bir takım olsa, "çıldırtıcı pas trafiği" galibiyetlerin açıklayıcısı olabilir. Halbuki bunlar hiç yemeden 4 atıyor.
29 Kasım 2010 akşamı, Barcelona, Real Madrid'e 5 atmıştı. O şahane oyunla atabilir tabii... Tamam ama karşındaki de koskoca Real yani... 5 atarsın ama 2-3 tane de yersin... Ama Barcelona 5 attı, hiç yemedi.
Futbola lezzetini veren gol olduğu için, TV'ler hep Barcelona hücumlarını gösteriyor. Ronaldolu, Alonsolu, Mesutlu Benzemalı Real'in, Barça savunmasını niye aşamadığı konu edilmiyor.
Futbol analizcileri, inanılmaz derecede basit, buna karşılık fevkalade etkili bu oyun tarzı karşısında bir takımın kendini nasıl savunacağını tartışıp duruyor.
Bence aynı miktarda enerjiyi, İspanyol savunmasının nasıl delineceğini keşfetmeye de harcamaları gerekiyor.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA