Türkiye'nin en iyi haber sitesi
EMRE AKÖZ

Üniversitenin amacı

Çin Eğitim Bakanı "Üniversitelerimiz, Batı değerlerini öven kitaplardan uzak dursun" demiş.
Çinli siyasetçilere, "Batıyla sorununuz ne" diye sorarsanız... Batı değerlerinin, Çin değerleriyle uyuşmadığını, hatta karşıt olduğunu... Batı'nın yozlaşmış toplumlardan oluştuğunu söyleyecek; üstüne üstlük gayet ikna edici örneklerler vereceklerdir.
Yalan! Esas mesele o değil... Batı medeniyetinin bilim ve teknolojideki ilerleyişini sağlayan, tarihte ben- zersiz bir model oluşturmasına yol açan değerlerden biri "ifade özgürlüğüdür."
İfade özgürlüğü, kendine söyleneni olduğu gibi kabul etmeyip sorgulamayı beraberinde getirir.
Kilise kökenli öğretilerden başlayarak, batıl itikatlar, halk inanışları, kralların uygulamaları ve nihayetinde bilimsel yöntemler... Her şey ama her şey eleştirinin süzgecinden geçirilmiştir:
Doğru mu, değil mi? Haklı mı, haksız mı? Ya öyle değilse? Meseleye başka açılardan bakmak mümkün mü? En iyisi bu mu, yoksa daha iyisi yapılabilir mi?
Büyük karabasanları Sovyetler Birliği Komünist Partisi gibi dağılmak olan Çinli yöneticilerin Batı değerleriyle asıl derdi işte bu sürece maruz kalmak...
Aslında kaygılarını itiraf da ediyorlar: Eğitim Bakanı Yuan Guiren, üniversite yönetimlerinden düzenin desteklenmesini, Çinli liderlerin ve siyasi sistemin sınıflarda eleştirilmemesini istemiş.
Bizde de böyle olmadı mı? Kenan Evren Cuntası, 1980 darbesinden sonra kendine uygun bir YÖK Yasası yapmıştı.
Bu öyle bir yasaydı ki... Yüksek öğretimin amacının tanımlandığı maddelerin ilk dördünde bilim kelimesi geçmiyordu dahi.
Yasaya göre üniversitelerin amacı; vatanına, milletine ve elbette Kemalizm'e bağlı gençler yetiştirmekti. (Arta kalan zamanda da bilimle uğraşabilirlerdi.)
Bu yasanın hâlâ yürürlükte olduğunu biliyorsunuz değil mi arkadaşlar?
Not: Soracaksınız, "Otoriter Çin yönetimi o kitapları niye yasaklamıyor?" Çünkü aynı zamanda, taklitçiliği bırakıp, süper güç olmak için bilim ve teknolojide ilerlemek istiyorlar. Bunun da ancak bahsettiğim tipte Batı değerleriyle olacağının farkındalar.

YAZARIN BUGÜNKÜ DİĞER YAZILARI
Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA