Türkiye'nin en iyi haber sitesi
EMRE AKÖZ

Irkçının mantığı

MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli, Çinli sanarak Koreli kovalayan ülkücüler hakkında şöyle demiş: "Bunlar genç çocuklar. Birisi sürükler, bunlar da arkasından gidebilir. Hem Koreli ile Çinliyi ayırt edecek özellik nedir? Çekik göz... Baktı ki ikisi de çekik göz. Fark eder mi efendim?" (Hürriyet, 7 Temmuz)
Bu yaklaşım, bir nebze rahatsızlık duymak yerine, olayı neden-sonuç vadisine aktararak normalleştirmeye çalışıyor. Konuşan, sosyolog veya iletişim bilimci filan olsa normal de, politikacı olduğunda mide spazmı hasıl oluyor.
Bizde böyledir: Sosyal bilimler, kol-kanat germek istenilen kesimi "mazur" göstermeye; yutan olmazsa, "ceza indirimi" talep etmeye yarar: "Yaptı ama sorun bakalım niye yaptı?"
Neyse... Bahçeli'nin, "Bana 'Ülkücüler suç işliyor' dedirtemezsiniz" mealindeki bu açıklamasını duyunca... Irkçı zihniyetin saçmalığını anlatan eski bir Amerikan fıkrası geldi aklıma:
Çinli
ile Yahudi yolda yürüyormuş. Yahudi aniden yumruğu çakıp Çinliyi yere sermiş.
- "Niye vurdun ki?"
- "Pearl Harbor için..."
Çinli şaşırmış: "Yahu o saldırıyı yapan Japonlardı."
- "Ha Japon, ha Çinli; hepiniz aynısınız."
Yola devam etmişler. Bu sefer yumruğu Çinli çakmış.
Yahudi yerden kalkmaya çalışırken sormuş: "Neydi bu şimdi?"
- "Titanik için..."
- "Titanik mi? Ama onu aysberg batırdı!"
- "Ha Aysberg, ha Goldberg; hepiniz aynısınız."

YAZARIN BUGÜNKÜ DİĞER YAZILARI
Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA