Türkiye'nin en iyi haber sitesi
EMRE AKÖZ

Niye görüşülmesin?

Altı-yedi yıl olmuştur, diyordum. Meğer aradan 12 yıl geçmiş. 2004'ün nisan ayıydı. Özel Yüzyıl Işıl Okulları'nın düzenlediği 2'nci Bilişim Günleri'ne davet edilmiştim. Diğer konuşmacı Türkiye Bilişim Vakfı Başkanı Faruk Eczacıbaşı idi.
Aslında hem gençler, hem de Faruk Bey bilişim meselesini benden daha iyi biliyordu. Onlara ne söyleyebilirdim?
Herkes bilişim teknolojilerinin olumlu yanını konuşuyordu o günlerde. Gelecek çok güzel olacaktı.
İyimser çoğunluk, internetin karanlık yüzünü görmek istemiyordu. Ben de konuşmamı bu fikir üzerine kurdum.
Öğrencilere, öğretmenlere ve davetlilere dünyada ne kadar kötülük varsa, olduğu gibi internete aktarılmakta olduğunu... Olumsuzlukların giderek artacağını... Bu yüzden tedbirli olmaları gerektiğini söyledim.
Hatırlıyorum: Salonda buz gibi olmasa da, serin bir hava esmişti. Acı gerçeklerden söz edilmesi, internet övgüsü bekleyenleri hayal kırıklığına uğratmıştı. Okulun şık ortamına uymuyordu.
Bu olayı aklıma düşüren, ABD yönetiminin çeşitli kurumlardan temsilcilerle ve güvenlikçilerle birlikte Silikon Vadisi'ne yaptığı ziyaretti.
Seattle kentindeki şirketlere özetle şunu sormuşlar: "Bireysel özgürlüklere ve kişisel bilgilere zarar vermeden... İnternette propaganda yapan, saldırı organize eden, militan toplayan IŞİD'e karşı neler yapabiliriz?"
Toplantının medyaya açıklanmayan gizli bir gündemi varsa; bakın onu bilemem... Ancak bu haliyle gecikmiş, hem de çok gecikmiş bir işbirliği çabası... Çünkü IŞİD zaten yaptı yapacağını ve artık gerileme dönemine girdi.
Laf lafı çağırıyor... Biliyorsunuz ben epeydir "terör örgütü" kavramının işlevini yitirdiğini düşünüyorum. Herkes beğenmediğine terörist diyor.
Mesela IŞİD... Koskoca bir araziye hükmeden, vergi toplayan, maaş dağıtan, hizmet götüren bu örgütlenme, bir nevi devlettir artık. Birleşmiş Milletler tarafından tanınmaması ve birçok devletle savaş halinde olması bu gerçeği değiştirmez.
Lider kadronun ikna edilebileceğini, sistemle uyuşacağını, makul ve mantıklı davranacağını sanmıyorum ama bence IŞİD ile de görüşülmeli.
Not: Bir siyasi- askeri gücün terörist olup olmadığını ne belirler? Saldırı biçimi mi? "Sivilleri hedef almak" eğer yeterli şartsa... Savaşla ilgili olmayan kadın, çocuk, yaşlı on binlerce sivilin öleceğini bile bile Hiroşima ve Nagazaki'ye atom bombası atmak da terör eylemidir.

YAZARIN BUGÜNKÜ DİĞER YAZILARI
Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA