Türkiye'nin en iyi haber sitesi
MEKTEBİN ALAYLISI BERAT ALBAYRAK

Piyasalar ve yaşananlar

Yılın sonuna geldik, maalesef başında ne dediysek sonundaki manzara da aynı oldu.
Yılbaşında alınan faiz kararıyla koca bir yılın ve büyümenin heba edilmesinden, yapılan bazı yanlışlarla bankacılık sektörünün önüne geçen gelişmelere, birçok sektör yerinde sayarken kârlarına yenilerini ekleyen bankaları seyredenlere kadar bu süreç yeni dersleri de beraberinde öğretti.
Reel sektörün oynaması gereken rolü sıkça zikredip buna gerekli desteği vermemek, yaşadığı sıkıntılar için çare üretmemek acaba nasıl yorumlanmalı? Ekonomiyi sadece finans sektöründen müteşekkilmiş mantığıyla algılayanlar artık inandırıcılıklarını ve etkilerini her geçen gün kaybediyorlar. Yeni Türkiye yolculuğunda da zaten aksi kesinlikle mümkün değil.
Peki hiç mi güzel şeyler olmuyor?
Tabii ki oluyor. Yıl sonu gibi beklediğimiz dövizdeki muhtemel dalgalanma süreci, geçtiğimiz hafta Rusya ve global piyasalardaki gelişmelere bağlı sert bir şekilde gerçekleşirken, Merkez Bankası geçmişteki yanlışını bu defa tekrarlamayıp, kamu kurumlarının döviz taleplerini karşılama noktasında çok doğru bir adım atmıştır. Bu da beraberinde, piyasalarda yaşanan manipülatif etkileri azaltmıştır. Bu doğru adımı bundan sonra yaşanması muhtemel olaylar öncesi olumlu adımların bir başlangıcı olarak görelim istiyoruz. Şahsi kanaatimiz sürecin seçim dönemine kadar hassas geçeceğidir.
O açıdan bakıldığında döviz piyasasında tekrar yaşanabilecek muhtemel dalgalanmalara karşı, özel sektörün kurumsal ihtiyaçları için forward ve yabancı yatırımcıların pozisyonları için swap hazırlığı yapılmasının faydalı olacağını düşünüyoruz. Bütün bunlara rağmen iyi niyetli hareket etmeyenlere de değneği hazır tutmak gerektiği kanaatindeyiz.
Tüm bu yaşananlar özelinde gelecek yılın, 2014'te elde edilen pahalı tecrübelerle birlikte daha iyi bir yıl olacağına inanıyoruz. Ama daha önemli olan bu tecrübelerden sonra gerekli derslerin alınarak aynı hataların yaşanmamasıdır. Umulur ki bu yıl son olur...
Not: ABD-Rusya gerginliği finansal açıdan yeni bir boyuta ulaştı.
Geçtiğimiz hafta itibariyle süreç daha da sertleşmeye başladı. Görünen o ki 2015 bu anlamda daha da sıcak geçecek gibi görünüyor. Burada özellikle piyasalar özelinde daha dikkatli olunması gerektiğinden hareketle, finansal kurumlarımıza da çok önemli görevler düşüyor.
Not: Bankaların ücret ve komisyon gelirlerinin ekim ve kasım aylarında, son yapılan düzenlemeye rağmen geçen yılın bile üzerinde artış göstermesiyle birlikte ortaya net bir resim çıktı. Demek ki istediğiniz kadar düzenleme yapın, bunu kurum olarak doğru şekilde takip edip denetlemezseniz, mevcut sistem bir yolunu bulur statükosunu devam ettirir. Tabii insanın aklına "kendi kurumunun içine ne kadar hâkim ki sektöre hâkim olabilsin" düşüncesi gelmiyor değil. Ne mi olacak? Bekleyip göreceğiz.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA