Türkiye'nin en iyi haber sitesi
ENGİN ARDIÇ

Solcuya kitakse

Bu Çipras solcu mudur? Öyle olduğu söyleniyor.
Syriza partisinin üyeleri o kadar solcular ki, kravat takmıyorlar.
Kravatı İranlı yöneticiler takmazlar, "Batı görüntüsü" diye, bunlar da "burjuva kılığı" diye takmıyorlar. (Oysa Marx'ın olsun Lenin'in olsun bir tek kravatsız resmini bulup da gösteremezsiniz.)
"Müstafi" maliye bakanı da makam arabası kullanmıyordu, motorsiklete biniyordu, tişörtle de dolaşıyordu, öyleyse solcudur.
1950 yılında iktidara gelen Bayar ve Menderes de bir süre makam arabasına karşı çıkmışlar, Amerikan yapımı cip kullanmışlardı, herhalde onlar da solcuydular.
Peki, solcu diyelim. O kadar solcu ki, şu kriz dönemi geçene kadar toplu taşıma araçlarını bedava yaptı.
Lenin de tramvayı bedava yapmıştı ama birkaç ayda milyon rubleyi bulan elektrik faturası karşısında şaşırıp kalmıştı...
Peki, Çipras solcudur. Solcudur da, sıkıntıyı niçin emekçi halkın omuzlarına yıkmış, zenginleri silkelemek yoluna gitmemiştir?
Niçin sermayenin "kaçabileceği kadar kaçmasına" ses çıkarmamış, nice sonra kasanın dibi görününce bankaları kapatmış ve günlük para çekme hakkını kişi başına altmış avroyla sınırlamıştır? Niçin "büyük servetlere" bulaşamamıştır? Niçin kilisenin mal varlığına dokunamıyor, vergi bile koyamıyor?
Lenin bütün banka hesaplarına el koymuş, ayrıca kızıl muhafız göndererek bütün banka kasalarını zorla açtırmış ve içlerinde ne var ne yoksa boşaltmıştı.
Bunu 1979 yılında Ecevit de denedi ama yüzüne gözüne bulaştırdı!
Çipras niçin "cukkada parası olmayan", günü gününe yaşayan emekliyi sefalete sürüklemiştir?
Niçin "vur patlasın çal oynasın taverna hovardalığına" bir sınır getiremiyor?
Sermaye kaçışına niçin göz yumdu?
Çünkü kapitalizmin kurallarına göre sermaye hareketlerini sınırlayamaz.
Öyleyse ve solcuysa, bu kuralların dışına niçin çıkamaz?
Çünkü Yunan hükümeti bir koalisyondur. Bu koalisyonda Syriza partisi olduğu kadar ANEL partisi de vardır, bağımsızlar da. Yeşiller de hükümeti bir ucundan tutmuşlardır.
Kaldı ki Syriza'nın kendisi bile geniş bir "sol koalisyondan" ibarettir, içinde anarşistler bile vardır.
Haaa, demek ki Yunanistan'da devrim mevrim olmamış, Yunanistan yalnızca blöf ve şantaj yapıyor. Alavere dalavere gene okkanın altına emekçi gidiyor.
Bizim yerli ahmaklara saygılarımızla sunarız. Hani şu, Taksim ayaklanmasından AKP iktidarına alternatif yeni ve devrimci bir parti beklemiş olanlara...
Vallahi bizde de ne sıkı solcular var... Örneğin büyük solcu Kılıçdaroğlu'ndan da, "ben artık bütün Türkiye'nin partisi oldum" havaları basan HDP'nin yöneticilerinden de, ot ücreti bot ücreti diye halkı acımadan sömüren bankalarımıza, gemi azıya almış finans-kapitale ilişkin tek cümle duyamadık bugüne kadar...
Taksim veletlerine de sorun bakalım, "finans-kapital" diye bir terim duymuşlar mı hayatlarında?

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA