Türkiye'nin en iyi haber sitesi
HAŞMET BABAOĞLU

Pazar notları: Modern hayat

Modern hayat... Hiç kimsenin ondan emin olmadığı fakat kendinden emin (!) insanlar arasında yaşamak.

***

Modern hayat... Sürekli başkalarının bencilliğinden şikayet eden bencil insanlar arasında yaşamak.
***

Modern hayat... Küçücük bir konfor için ne büyük bedeller ödediğini unutarak yaşamak.
***

Modern hayat... Güzel birkaç hatıra uğruna bugünü unutmak, bugünü kazanmak uğruna yarını yok saymak.
***

Sözlerimiz ne kadar cüsseli, davranışlarımız ne kadar cılız. İnsan bunu fark ettiğinde utanıyor.
***

Mart'ın ikinci haftası gelince şafakla birlikte sık sık yollara düşerdim. Darıca-Topçular araba vapuruna bindim mi, hele bir de martılara atacak simit varsa yanımda, benim "yeni yıl"ım başlardı. On yıllardır böyleydi. Az mı yazdım şu köşede. Ritüelleşmiş rutinlerin kolay kolay kesintiye uğramayacağını bilirim. Fakat oldu işte! Bahar bu kez çağırmıyor beni! Erteleme mi bu, yoksa değişme mi? Göreceğiz. Ne mutsuzum ne usanmış. Belki sadece bir parça baharlara kırgınım. Yine de Ziya Osman Saba'nın içimi ısıtan naif mısraları aklımda: "Bu bahar güleceğiz en içten bir sevinçle/Bir melek ordan bize uzatacak elini/Beni bırakma kalbim, kalbim sen bana söyle/Ümitlerin en güzelini."
***

Genç, yaşlı fark etmiyor. Yaşamak yerini "kendini icra etme"ye bırakıyor yavaş yavaş. Bir tür performans sanatı sanki! Fakat kimse bu "sanat"ın altından kalkamıyor. Beceriksizlik ve çirkinlik diz boyu.
***

"Kankam" diyor. Bakıyorum. Daha çok bir rakibi andırıyor. Zaten öyle. Birbirleriyle yarışıyor, birbirlerini hırpalıyor, birbirlerini çelmeliyor, birbirlerini kıskanıyor, birbirlerini alt ediyor ve bundan başka dostluk bilmiyorlar.
***

Egodan yabancı birinden söz eder gibi söz etmek, egoyu her şeyin suçlusu gibi göstermek ama doğru düzgün tarifini bile yapamamak... Egoyu kötüledikçe, kendini iyileştireceğini sanmak... Bu yaygın "beyaz" tutum karşısında bazen şöyle düşünüyorum: Keşke şeytan ve nefs kavramlarını hayatlarından kovmasalardı! Keşke inanç iklimlerinin en temel kavramlarından biri olan "enaniyet"le biraz daha yakından ilgilenselerdi! Belki bu kadar endişeli ve şaşkın olmazlardı.

YAZARIN BUGÜNKÜ DİĞER YAZILARI
Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA