Türkiye'nin en iyi haber sitesi
BAŞYAZI MEHMET BARLAS

Lenin ölmüş olsa bile mumyası yaşamıyor mu?

Lenin'in mumyası hakkında bahar aylarında yapılan bir kamuoyu yoklamasında, Rusların yüzde 50'sinin "Lenin artık gömülmelidir" diye düşündüğü ortaya çıkmıştı.
Lenin'in bir cenaze töreni ile toprağa verilmesi ihtimali gündeme gelince de "Bu törende Amerika'yı kim temsil edecek" benzeri sorunsallar gündeme gelmişti. "The New York Times"da Christopher Buckley imzasıyla yayınlanan bir haberde, Kremlin'de 88 yıldır sonsuz uykusunu uyuyan bu mumyanın, pek çok canlıdan daha hareketli bir yaşam sürdüğü anlatılıyordu.
Örneğin 2'nci Dünya Savaşı'nda Naziler Moskova'ya girerlerse ihtimaline karşı, Lenin'in mumyası Sibirya'ya taşınmış.
Lenin öldüğünde Stalin "Liderin hatırasını ebedileştirmek"le görevli bir komite kurmuş.
Belki hatırlarsınız. Stalin 1953'te öldüğünde onun mumyası da Lenin'in mumyasının yanına yerleştirilmişti. Ama Kruşçef Komünist Parti Kongresi'nde Stalin döneminin vahşetini açıklayan konuşmayı yaptıktan sonra, 1961'de Stalin Lenin'in yanından alındı ve toprağa gömüldü.

Lenin'in makyajcıları
Mesela Lenin'i ilk gündeki görüntüsü ile korumakla görevli makyajcılar varmış. Bu görevi ilk üstlenen Boris Zbarsky, yıllarca Lenin'in yanaklarına allık sürmüş. Ama o da Stalin'in temizlik kampanyalarından birine kurban gidip, hapse atılmış.
Bu mumya makyajcısının oğlu olan İlya Zbarsky de 21 yaşındayken 1934'te bu görevi üstlenip Lenin'e 20 yıl bakıcılık yapmış.
The New York Times muhabiri Buckley, 1991'de Forbes dergisinde yayınlanan bir haberi de hatırlatmıştı...
Buna göre Sovyet rejimi çöktükten sonra yeni yönetim 1991'de Lenin'in mumyasını müzayede yoluyla satmayı da düşünmüş.
Hatta Virginia'daki bir Amerikan matbaacılık şirketi, yeni yapmayı tasarladıkları binalarında Lenin'in mumyası için yer hazırlayacaklarını da duyurmuşlar.

Yaşayan ölüler de var
Ama sonra Rusya hükümeti bu müzayede haberlerini yalanlamış.
Sovyet rejiminin ve Lenin ideolojisinin buharlaşmasına karşın Lenin'in hâlâ mumyası ile haberlerin merkezinde bulunması, tabii ki ilgi çekici bir durum.
Buna karşı, dünyanın başka bazı ülkelerinde hâlâ bazı ölülerin yaşayanlardan daha canlı, daha yaratıcı oldukları da inkâr edilemez.
Neyse... Kremlin'de Sovyet Komünist Partisi'nin egemen olduğu ve sistemin de kokuşmuşluğa gömüldüğü dönemde anlatılan bir fıkra vardı.
Bir Amerikan milyoneri, karısına bir astragan kürk, kendisine de iki kilo Beluga havyarı alacağını ve bu arada Lenin'in mumyasını da ziyaret edeceğini söyleyerek, 24 saatliğine Moskova'ya gideceğini söylemiş arkadaşlarına.
Arkadaşları "Moskova'da bunlar 24 saatte yapamazsın" diye iddia etmişler.

24 saatte yapılanlar
Milyoner Moskova'da kürk satılan devlet mağazasına gitmiş, tezgâhtara "İki tane astragan kürk alacağım, biri benim diğeri de senin karın için" demiş ve hemen almış kürkü.
Milyoner havyar satan devlet mağazasındaki tezgâhtara da "Dört kilo havyar alacağım, iki kilosu sana, iki kilosu bana" demiş ve hemen almış iki kilo havyarı.
Lenin'in mumyasını ziyaret etmek isteyenlerin oluşturduğu uzun kuyruğun en önüne girmek isteyince bir Sovyet subayı gelmiş yanına ve "Kuyruğa gir ve iki gün sıran gelsin diye bekle" diye uyarmış milyoneri.
Amerikalı milyoner pasaportunun içine 1000 dolar koymuş ve Sovyet subayına uzatıp "Ama ben turistim" demiş.
Sovyet subayı pasaporttaki dolarları alıp cebine yerleştirdikten sonra sormuş ona:
- Lenin'i burada mı görmek istersiniz, yoksa otelinize mi getirelim?

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA