Türkiye'nin en iyi haber sitesi
BAŞYAZI MEHMET BARLAS

Paris varken kim Mogadişu'ya bakar ki?

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın ziyareti öncesinde Somali'nin başkenti Mogadişu'daki Türk heyetinin kaldığı "SYL Hotel" önünde bir araca yerleştirilen bombayı patlatan terör örgütü "El Şebab", kelime anlamı olarak "Gençlik" demekmiş. El Şebab'ın "El Kaide"den türediği düşünülüyormuş.
Militan sayılarının 7-9 bin olduğu tahmin edilen El Şebab, Kenya'daki bombalı eylemleri ile de dünya medyasında haber olmuş...
Örneğin Kenya'nın başkenti Nairobi'de bir alışveriş merkezinde 2013'te patlattıkları bomba ile 68 kişiyi öldürmüşler.
Liderlerinin adı Ahmed Abdi Godane'ymiş ve Nijerya'daki "Boko Haram" terör örgütü ile de bağlantıları varmış... İslam anlayışları, Suudilerin "Vahabi" öğretisine yakınmış. Somali Müslümanları ise genellikle "Sufi"lermiş.

Önemli haberler
Bu bilgileri BBC'nin internet sitesinden özetleyerek aldım. Aslında Somali'deki bu terör örgütü gibi, dünyanın çeşitli ülkelerindeki terör örgütleri hakkında da bu sitede geniş bilgiler vardı. Ama Mogadişu'da dün patlatılan ve üç Somali vatandaşının ölümüne neden olan son bomba ile ilgili habere, çok küçük bir yer verilmişti. Çünkü Euro'nun geleceği, Ukrayna'daki çatışmalar, Ebola salgınına karşı üretilen ilaçlardaki gelişmeler benzeri "Önemli" haberler doğal olarak daha büyük yer almışlardı.
Söylemek istediğim şu... Kendi ülkelerini kana, şiddete, istikrarsızlığa boğmaya çalışan bu örgütler, ne ülkelerinin ne de dünyanın akış yönünü değiştirebiliyor.
Ama eylem koydukları coğrafyalardaki insanların yaşamlarını da, kendi militanlarının geleceklerini de karartıyorlar.

Ne kadar haber oldular?

Biz de bu durumu yerel terör örgütümüz PKK'nın eylemlerinin veya Boko Haram'ın Nijerya'da 2000 kişiyi katletmesinin dünya medyasında ne kadar haber yapıldığı ile görmüyor muyuz?
Demirtaş'ın çağrısı ile sokaklara dökülenlerin kıydıkları canlar, Batı medyasında ne kadar yer aldı sanki? Ya da son Cizre olayları, Paris'teki terör eyleminin binde kaçı kadar dünya medyasının ilgisini çekti?
Kısacası herkesin olduğu gibi siyaset aktörlerinin de, siyasi partilerin de akılları ve etkileri kendi vatanlarının dirliğine, düzenine, geleceğine ve barışına gösterdikleri özenle ölçülür... Şiddeti, nefreti, meşruiyet dışılıkları kendilerine rehber olarak seçenler, dünyanın gözünde de teröristtirler ama tek sütunluk haber değerleri vardır.
Yeter ki Batı ülkelerinin çıkarlarını ve global kurulu düzeni tehdit etmesinler...

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA