Türkiye'nin en iyi haber sitesi
BAŞYAZI MEHMET BARLAS

“Bayram” diyerek hemen geçip gitmeyin sakın...

Ramazan'ın sonunda bayramın geleceğini bilmek tabii ki hoş bir duygudur... Ama bu coğrafyada yaşayan insanların genlerinde "Bayram"ı da ihtiyatla değerlendirmek gibi bir bilgi vardır. Herhalde bu nedenle iktidar sahibi siyasetçiler zaman zaman "Bir bayramlık bir de idamlık giysim var" demek gereğini duyarlar. Ya da en yerleşik atasözlerimizden biri "Deliye her gün bayram" değil midir? Eski bayramlarla yeni bayramlar arasındaki en büyük fark acaba kutlamaların artık cep telefonlarındaki SMS'lerle yapılmalarından ibaret mi? Ya da hiç değişmeyen şey, her bayramda kentlilerin deniz kıyılarına kaçışı ve bu arada ölümlü kaza haberlerinin yoğunlaşması olabilir mi?

Bodrum'un değişimi
"Değişim"
in Bodrum'a yansımasını uzun yıllar önce bir bayram tatilinde yaptığım Mavi Yolculuk'ta hissetmiştim. O güne kadar her Mavi Yolculuk'ta bindiğimiz tirandilin Bodrum'un yerlisi olan tayfası, akşam yemeği öncesinde "Abem, sana bir rakı dökem mi" diyerek hizmet sunardı. O bayram tatilinde Alman Limanı'nda demir attığımızda geldi yanıma... "Abem, sana bir cin and tonik dökem mi" dedi. Bodrum'un dünyaya açıldığını böylece hissetmiştim...

Bazı kurumlar

Evet... Bodrum da, Türkiye de, dünya da çok değişti. Ama bayrama ilişkin bazı atasözleri hala anlamlarını korumaktalar... Bazılarını hatırlayalım...
-Bayramda borç ödeyene ramazan kısa gelir...
-Meyhanecinin yüzünü bayram topu güldürür...
-Bayram değil seyran değil, eniştem beni niye öptü?
-At ölür, itlere bayram olur...

İki bayram arasında...

Tabii bir de "İki bayram arasında düğün olmaz" gibi yazılı olmayan bir kuralın var olduğunu da hiç unutmayalım. Bu kuralı güncel siyasete uygulamaya kalkarsak acaba "İki bayram arasında koalisyon kurulmaz" hükmüne de varabilir miyiz? Aslında MHP'ye ve HDP'ye bakarsanız hiçbir zaman kurulmaz bu koalisyon... Ve siyaseti seslendirenlerden bazılarının takvimler hangi tarihi gösterirse göstersin her zaman "Bayramlık ağız"larını açtıklarını duymaz mıyız? Bütün bu çeşitlemeler arasında siz sayın okurlarımın bayramınızı kutluyorum, mutlu ve sağlıklı bir bayram tatili geçirmenizi diliyorum.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA