Türkiye'nin en iyi haber sitesi
BAŞYAZI MEHMET BARLAS

Midas'ın Kulakları yeniden sahnelenirken

Yıllar önce bir televizyon kanalının canlı yayınında açık oturum yönetiyorum. Konuşmacılardan biri söz istedi ve "Sayın Barlas, çok önemli açıklamalar yapacağım. Ancak bu söylediklerimiz aramızda kalmalı" dedi... Ben de o konuşmacıya "Hiç endişelenmeyin...
Söyleyeceklerinizi bizlerden ve bu programı izleyenlerden başka kimse duymayacaktır
" diyerek güvence vermiştim.

Keşke duyulmasalardı

Siyasi parti liderlerinin ve sözcülerinin yaptıkları bazı açıklamaları ve konuşmaları dinlerken, hep bu açık oturum katılımcısını hatırlıyorum. Örneğin MHP'lilerin ve Bahçeli'nin, Tuğrul Türkeş hakkında söyledikleri keşke aralarında kalabilseydi... Daha ötesi Bahçeli'nin 7 Haziran seçimlerinden bu yana söyledikleri ve her gün bir önceki gün söylenenin tam tersinin seslendirildiği konuşmaları da mümkün olsaydı da kamuoyuna yansımasaydı.

Sonuç farklı olacak

Ama bu tür aralarında kalması daha doğru olan söylemlerin, halkoyu önünde seslendirilmesinden ötürü, önümüzdeki 1 Kasım genel seçim sonuçlarının 7 Haziran'ının sonuçlarından farklı olacağını tahmin edebiliriz.
Tablo bir anlamda Kral Midas'ın öyküsüne benzemiyor mu? Güngör Dillmen'in "Midas'ın Kulakları"nın özetini "Vikipedi"den aktararak hatırlatayım.

Eşek kulağı

Kral Midas Tmolos Dağı'nın yamacında dolaşırken güneş tanrısı Apollon ile şarap tanrısı Pan'ın müzik yarışı yaptıklarını ve bu yarışmaya yargıç olarak dağ tanrısı Tmolos'u seçtiklerini görür. Apollon'un lirini de Pan'ın flütünü de dinleyen Midas, flütün sesini çok beğenir. Tmolos, ödülü Apollon'a verse de yarışmaya tanık olan Midas flütü daha çok beğendiğini söyleyince Apollon Midas'ın kulaklarını uzatıp eşek kulağı haline getirerek öç alır.

Herkes duyar

Midas, utandığı eşek kulaklarını sivri külahı ile bir süre saklar ama saçını sakalını her gün tıraş eden berberin kulaklarını görmesini engelleyemez. Berber kimseye açmadığı bu sırdan kurtulmak için bir tür kulağa benzetilen kuyuya eğilerek "Midas'ın kulakları eşek kulaklarıdır" diye seslenir. Uğuldayan kuyunun yakınındaki sazlar, yel estikçe dile gelerek "Midas'ın kulakları eşek kulaklarıdır" diye yankılanmaya başlarlar. Bunu duyan Midas hiddetlenir ve sazların kesilmesini emreder. Ancak kuyunun suyu sazlara geçirmiş ve sırrı yayılmıştır. Sazlar kestirilir ama bu sefer de sırrı keçiler korosu seslendirir.

Gizlilik olamaz

Kral Midas da bu toprakların kültürünün bir öğesi olduğuna göre, bu topraklarda kimsenin sırrının gizli kalamayacağını binlerce yıldır öğrenmiş olmamız gerekiyor. Bu nedenle tüm seçmenler herkesin ne tür kulaklara sahip olduklarını biliyor.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA