Türkiye'nin en iyi haber sitesi
BAŞYAZI MEHMET BARLAS

Amerika Türkiye’nin çıkarlarını yok sayabilir mi?

Uluslararası piyasalarda petrol fiyatının düşmesi ya da artması, ülkeleri petrol kaynaklarının olup olmamasına göre nasıl farklı etkiliyorsa, uluslararası ilişkilerde de çıkar hesapları her ülkeye farklı yansımalar gösterir.
Süper devlet konumundaki Amerika için, söz konusu "Çıkar"lar çok geniş bir coğrafyadaki durumları ifade eder.Kore yarımadasında Güney'i hedef alan bir tehditte ya da "Arka bahçe" olarak görülen Latin Amerika'da bir Amerikan müttefikine yönelik tehlikede Amerika'nın çıkarları doğrudan tehdit altındadır. Aynı şekilde İsrail başta gelmek üzere Ortadoğu'daki bazı ülkeler söz konusu olduğunda, Amerika'nın çıkarları devreye girer.

Bizim çıkarlarımız
Türkiye bir süper devlet değil... Ama Türkiye'nin de yakın coğrafyasındaki gelişmelere bağlı olarak zaman zaman tehditlere hedef olan "Çıkarlar"ı vardır. Bu gerçeği özellikle Irak ve Suriye'de yer alan istikrarsızlıkların Türkiye'ye bazen mülteci göçü, çoğunlukla da terör olarak yansımalarında görmekteyiz.
Türkiye de her ülke gibi ülkenin bütünlüğünü ve istikrarını tehdit eden tehlikeler karşısında, doğal olarak önlemler alır. Bu sırada da müttefiklerinden destek bekler.

Çıkarlar çatışırsa
Ama şu sırada Türkiye'nin çıkarları ile en yakın müttefik olan Amerika'nın Ortadoğu'ya dönük hesapları çelişmektedir. Okyanus aşırı topraklardaki Amerika, bölgeye dönük çıkarlarını, tarih ve coğrafyanın Ortadoğulu olmaya mahkûm ettiği Türkiye'nin çıkarlarını yok sayarak, kabul ettirmeye çalışmaktadır. Amerika bu cümleden olarak Türkiye'nin bütünlüğünü hedef alan terörist grupları, IŞİD'le mücadelenin müttefikleri olarak sunmaktadır.
Irak'ı önce işgal sonra da terk ederek bu ülkeyi kaosa sürükleyen ve IŞİD'in doğumunu hazırlayan Amerika, şimdi yeni ve büyük bir yanlışı bu şekilde Türkiye ile ilişkilerinde sahneliyor.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA