Türkiye'nin en iyi haber sitesi
BAŞYAZI MEHMET BARLAS

Zaten kargaşa içindeki dünyanın tek eksiği yeni bir Kore savaşı mıydı?

Amerikan Başkanı Trump Reuters'e verdiği söyleşide "Eski hayatımı özlüyorum. Şimdi çok yoğun bir çalışma hayatım var. ABD'ye başkan olmanın daha kolay olduğunu sanıyordum" demiş.

Zor değil
Aslında ABD'ye başkan olmak, dünyanın diğer ülkelerine üst yönetici olmaktan kolaydır. Çünkü ABD'nin dünyanın çeşitli ülkelerinin başına açtığı belaların bedelini, o ülkelerin yöneticileri öder. Ama ABD Başkanı'na hiçbir şey olmaz. Buna son örnek Irak'ın ABD işgali sonrasında yaşadıkları değil mi?

Savaş mı kolay?
Şimdi de Trump'ın "ABD en büyüktür" takıntısının neden olduğu yeni bir kriz, Kore yarımadasını tehdit ediyor. Kuzey Kore'nin komik görünüşlü diktatörü Kim Jong-un'un roketli gösterileri Trump'ın sinirine dokundu ve Kim'i ürkütmeyi amaçlayan gövde gösterisi için bölgeye gönderilen ABD filosu, Pusan limanına demirleyen nükleer denizaltı USS Michigan'a katılıyor.
Bir savaş çıkması ihtimali bulunduğunu belirten Trump, "Kuzey Kore'yle ciddi bir çatışmaya girme şansı var. Ama diplomatik yolları tercih ediyorum. Diplomatik bir çözümü çok isterdik. Ancak oldukça güç" şeklinde konuşuyor.

Kuzey Kore
25 milyon nüfuslu ve bu nüfusun ekonomik sıkıntılarla boğuştuğu bahtsız bir ülke Kuzey Kore. Ülke yönetiminde Kim ailesinin ya da hanedanının üçüncü kuşak üyesi, ülkeyi demir bir elle yönetiyor.
Rejimin adı komünist ama gerçekte şahıs diktasına dayalı totaliter bir yönetim var. Yani Kuzey Kore hiçbir anlamda ABD'nin rakibi olabilecek bir ülke değil. Ama Trump'ın egosu o kadar yüksek ki, Kuzey Kore'yi sanki zaman ötesi bir tehlikeymiş gibi görüp neredeyse savaş ilan etmek üzere.

Hatalar zinciri
Trump "Bütün bombaların anası" diye bilinen ve nükleer bomba dışında en büyük etkiye sahip olan bir bombayı Afganistan'da Taliban'a karşı attırdı.
Buna karşı Taliban Kabil'i basıp 200 Afgan askerini öldürdü. Sonuçta Afgan generaller görevden alındı. Trump Suriye'nin bir üssünü füze yağmuruna tutturdu. Sonuçta ertesi gün o üsten havalanan Suriye uçakları yine muhalif güçleri bombaladı.
Kısacası Trump eski günlerini özlemekte haklı. Hakkını veremediği başkanlık görevi ile dünyanın başına çok iş açacağa benziyor.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA