Türkiye'nin en iyi haber sitesi
BAŞYAZI MEHMET BARLAS

Erdoğan’sız AK Parti de, ANAP ve DYP gibi erir miydi?

Tayyip Erdoğan Cumhurbaşkanı olduğu için hem Başbakanlığı hem de AK Parti genel başkanlığını bırakırken, siyasetin deneyimli isimlerinden seslendirilen uyarılara hak vermemek imkânsızdı. Bu uyarılarda Cumhurbaşkanı olmak için partilerini Mesut Yılmaz'a ve Tansu Çiller'e bırakan Turgut Özal ile Süleyman Demirel'in yaşadıkları hatırlatılıyordu.

ANAP da DYP de yok oldular
Gerçekten de Turgut Özal'ın kurucusu olduğu ANAP Mesut Yılmaz döneminde bambaşka bir kimliğe bürünmüştü.
Sistem Başbakanlık merkezli olduğu için de, Turgut Özal Çankaya'da adeta iktidarsızlığa mahkûm edilmişti. Aynı şekilde Süleyman Demirel Cumhurbaşkanlığına geçince, Tansu Çiller hem Başbakan hem de DYP Genel Başkanı olmuş ve Demirel de, tıpkı Özal gibi iktidarını yitirmişti. Bu konumunu ancak DYP'yi bölerek değiştirebildi.
Sonuçta bugüne bakarsak ortada ne ANAP ne de DYP var...

Post-Erdoğan süreci mi?
Bu yaşananları hatırlayanlar, Erdoğan'sız AK Parti'nin de bir süre sonra yok olma sürecine gireceğini ve Erdoğan'ın Cumhurbaşkanı olarak iktidarsızlığa mahkûm olacağını yorumlamaya başlamışlardı. Nitekim Erdoğan sonrasındaki ilk Başbakan ve AK Parti Genel Başkanı Ahmet Davutoğlu döneminde, siyaset adeta "Post-Erdoğan süreci"ne girmiş görüntüdeydi. Ve Davutoğlu liderliğinde girilen ilk genel seçimde de AK Parti yıllardan sonra ilk kez çoğunluğu sağlayamamıştı.

Partili Cumhurbaşkanı
Erdoğan yeni bir seçimi adeta zorlayarak hem yitirdiği iktidarı geri aldı hem de AK Parti yeniden tek başına iktidar oldu.
Daha sonra da Davutoğlu'nun yerine Binali Yıldırım'ı atayarak o bulutlu havayı dağıttı. Ve arkasından da anayasa değişiklikleri ve "Partili Cumhurbaşkanı" sistemi geldi. Yarın toplanacak olan AK Parti Kongresi ile, Erdoğan yeniden kurucusu olduğu ve yıllardır seçim zaferleri ile iktidarda koruduğu partisinin genel başkanı oluyor. Yani geçmişte ANAP'ın ve DYP'nin yok olmak ile biten serüvenleri, artık AK Parti için söz konusu olmayacak.
Ve Erdoğan başkanlığında yapılacak ilk MYK toplantısında Erdoğan "Nerede kalmıştık" diyerek, oturumu açacak.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA